I Sverige har Josef Frank länge varit en symbol för god smak. Utanför Sveriges gränser är hans formgivning dock långt ifrån lika välkänd. Men nu har även britterna fått upp ögonen för den österrikiska designern.

Förra sommaren ställde Millesgården ut Josef Frank. De fokuserade framförallt på hans mönsterdesign, men visade även upp tidigare oexploaterade akvareller som han målat på äldre dagar.

Enligt Millesgårdens museichef Onita Wass var utställningen en succé. De hade räknat med lite drygt 40 000 besökare, men det kom mer än dubbelt så många. En som kom dit och tittade var Dennis Nothdruft, kurator på Fashion and Textile Museum i London.

Han var i Sverige för att göra research kring en framtida utställning om svenska textildesigners och hörde talas om utställningen på Millesgården. Dennis Nothdruft gillade det han såg.

– Vi på vårt museum har alltid älskat Josef Franks design. Jag gillar verkligen sättet han använder skalor och färger på. Det finns en underliggande optimism i hans mönster som jag tycker är viktig att lyfta fram.

Nyligen öppnade så den första Josef Frank-utställningen någonsin på de brittiska öarna. Utställningen på Fashion and Textile Museum är i stort sett densamma som på Millesgården. Även i London visar man upp hans akvareller, men det är framför allt hans färggranna och omisskänneliga textiler som tar stor plats.

Ett 20-tal tygstycken med några av Josef Franks mest kända mönster hänger från tak till golv och draperar stora delar av museet. I England har den österrikiska formgivaren fram till nu mest varit känd i design- och arkitektkretsar. Dennis Nothdruft hoppas att Josef Frank med den här utställningen ska nå en ny publik.

– I England finns inte hans textiler tillgängliga på samma sätt som i Sverige. Visst kan man se foton på hans mönster, men att se dem på nära håll ger en helt annan känsla.

Dennis Nothdruft, kurator på Fashion and Textile Museum i London, framför mönstret "Italian Dinner".
Dennis Nothdruft, kurator på Fashion and Textile Museum i London, framför mönstret ”Italian Dinner”.

Dennis Nothdrufts eget favoritmönster av Josef Frank är ”Italian dinner”. En design föreställande en flodbädd sjudandes av liv, med allt från bläckfiskar och kräftor till tomater och äggplantor. Även andra klassiska mönster, som ”Mirakel” och ”Manhattan”, finns representerade på utställningen.

Intresset för skandinavisk design och nordisk kultur är på framväxt i London. Exempelvis kommer festivalen ”Nordic Matters”, tillägnad nordisk kultur, pågå på kulturcentret Southbank Centre under hela 2017. Förra året var den danska företeelsen ”Hygge” på allas läppar och även om Josef Frank är ganska långt från hemmamys, ligger han ändå rätt i tiden.

Mediebevakningen har varit stort och mottagandet överlag positivt. Redan flera veckor innan utställningen öppnade hade flera av landets största medier skrivit om den. Telegraph skriver att det nästan är omöjligt att inte älska Josefs Franks design och Wall Street Journal beskriver hans textiler som frigjorda, svindlande och dynamiska.

I ett fyrsidig artikel skriver Guardian om den österrikiska immigranten som banade vägen för såväl IKEA som Marimekko. De flesta medier skriver även om Josef Franks liv som präglades stort av den dramatiska tiden före och under andra världskriget.

Josef Frank föddes 1885 i en judisk familj nära Wien. När han på 30-talet flyttade från Österrike var han en väletablerad modernistisk arkitekt i landet. Det var hans svenska fru Anna Sebenius som övertalade honom att flytta till Sverige när stämningen mot judar blev alltmer hätsk.

Men enligt Ulrica von Schwerin Sievert, som förra året kom ut med den prisade boken ”Josef Frank – De okända akvarellerna”, hade han nog hellre flyttat till England.

– Det är väl känt att Josef Frank var inspirerad av ”Arts and Crafts-rörelsen” i allmänhet och av William Morris i synnerhet. Det är något det refereras till i både min bok och i utställningen, säger Ulrica von Schwerin Sievert.

Onita Wass, museichef på Millesgården tillsammans med Ulrica von Schwerin Sievert och Anna Sievert som gjort boken "Josef Frank - de okända akvarellerna".
Onita Wass, museichef på Millesgården tillsammans med Ulrica von Schwerin Sievert och Anna Sievert som gjort boken ”Josef Frank – de okända akvarellerna”.

Förutom att Josef Frank inspirerades av den brittiska konstnären och formgivaren William Morris, finns det även andra kopplingar till England. Flera av de akvareller som visas på utställningen har målats i London och motiven föreställande gatumiljöer är troligtvis från områdena kring Primrose Hill och Hampstead Heath.

Anledningen till att Josef Frank trots allt flyttade till Sverige var att han även fick ett jobberbjudande från designern och Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson. Josef Frank var nästan 50 år gammal när han tackade ja till att bli formgivare på inredningsföretaget. Samarbetet blev och är än idag oerhört lyckosamt för båda parter.

När Nazityskland under andra världskriget ockuperade Danmark och Norge bestämde sig Josef Frank och hustrun Anna att flytta till USA, där stannade de tills kriget tagit slut. Under tiden i USA hade Josef Frank några av sina mest produktiva år och skapade runt 50 av sina textilmönster.

Josef Frank målade många akvareller på äldre dagar. Här syns några med Londonmotiv.
Josef Frank målade många akvareller på äldre dagar. Här syns några med Londonmotiv.

Det var alltså under 1900-talets mörkaste år som Josef Frank gjorde några av sina mest paradisiska och vackra tyger. Enligt Onita Wass på Millesgården är det ingen slump att de mönstren tillkom just då.

– Det var en svår tid när det fanns ett stort behov av skönhet. Tittar man på innehållet i Josef Franks mönster ser man ofta träd med olika frukter. Jag tror han vill säga att vi kommer i olika former och färger, men att vi alla är människor. Ett budskap som tyvärr behövs mer än någonsin.

Svenskt Tenn hade under en period en filial på varuhuset Liberty i London. För fem år sedan valde de dock att lägga ner den då efterfrågan på bland annat Josef Frank inte var tillräckligt stor. Men nu är det kanske dags för britterna att ta sig till hans mönsterdesign på allvar. Det tror i alla i fall Onita Wass.

– Jag tror att vi återigen lever i en tid när vi behöver uppleva skönhet. Främlingsfientligheten ökar i världen och vi har ett behov av att se positiva och vackra saker.

Utställningen pågår till 7 maj 2017.