Nyligen hade vi vägarna förbi Amesbury i sydvästra England. Orten i sig är kanske inte så välkänd, men stenmonumentet Stonehenge låter nog mer bekant. De flera ton tunga stenarna restes troligtvis mellan 2500 f.kr – 2000 f.kr och dess syfte har gäckat folk i 100-tals år.

Var det ett romerskt tempel eller användes den för att förutse mån- och solförmörkelser? Och hur fick man egentligen upp stenarna? Enligt en del lite mer udda teorier är Stonehenge en landningplats för ufon, medan andra tror att det är en symbol för det kvinnliga könsorganet. De flesta verkar dock vara eniga om att Stonehenge var ett slags antikt observatorium.

Numera rekommenderas besökare köpa biljetter i förväg för att vara säkra på att komma in på området. Det hade vi missat. När vi kom fram var alla biljetterna slutsålda, så vi fick stå i en fårhage 50 meter därifrån och spana in Stonehenge (och de andra besökarna) på håll. Inga besökare får gå runt bland själva stenarna och har man en biljett får man stå bakom ett rep några meter bort. Vi hade väl ungefär samma vy som de betalande gästerna, men slapp betala inträde.

Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av Stonehenge innan besöket. Men att det skulle ligga en fullt synlig motorväg bara några 100 meter bort hade jag inte föreställt mig. Den syns liksom aldrig på bilder därifrån och förtog lite av känslan. Samtidigt är det kul att ha sett ett så pass ikonsikt monument på nära håll. Om än inte så nära som jag hade hoppats.

Var: Stonehenge ligger nära Amesbury i Wiltshire, sydvästra England. Det är ungefär 2 timmars bilväg från centrala London.

När: Har öppet året runt förutom på julafton och juldagen. Öppettiderna varierar med årstiderna. 

Pris: £15.50 för vuxna, £9.30 för barn 5-15 år, £13.90 för studenter och personer över 60 år. Gratis för barn under 5 år och medlemmar i English Heritage och National Trust England.

Några som undrar vad Stonehenge egentligen fyllde för funktion är norska Ylvis 😉