Just nu pågår en utställning med konstnären Vanessa Bell på Dulwich Picture Gallery i södra London. Vanessa Bell är kanske mest känd som författaren Virginia Woolfs storasyster och som medgrundare till den legendariska Bloomsbury-gruppen. Nu har hon återigen fått ett erkännande som konstnär. På sin tid i början av 1900-talet var Vanessa Bell nyskapande och hennes modernistiska verk ställdes ut med storheter som Picasso och Matisse.

Utställningen, som är hennes första solo-utställning någonsin, har fått stort medialt genomslag här i Storbritannien. Så här skriver bland andra Guardian, Times och Financial Times

Vanessa Bell bröt mot många av dåtidens normer. Bloomsbury-gruppens syn på sexualitet och förhållanden var väldigt radikal på sin tid och är uppseendeväckande än idag, över 100 år senare. Vanessa Bell var gift med konstkritikern Clive Bell och hade samtidigt förhållanden med konstkritikern Roger Fry och den homosexuella konstnären Duncan Grant, som hon även fick en dotter tillsammans med. Deras dotter gifte sig i sin tur med en av Duncan Grants många älskare.

Tillsammans med Duncan Grant köpte hon Charleston Farmhouse i Sussex. Det blev en frizon för intellektuella, konstnärer och homosexuella under och efter första världskriget. Charleston Farmhouse är idag ett museum. Flera verk på utställningen är också hämtade därifrån. Allkonstnären Patti Smith var där för några år sedan och fotade huset. Hennes polaroider visas upp tillsammans med Vanessa Bells foton i ett separat rum.

Utställningen med Vanessa Bell på Dulwich Picture Gallery pågår till 4 juni 2017.

Dulwich Picture Gallery
Gallery Road
London
SE21 7AD