Bara några minuter efter att ett misstänkt terrordåd inträffat vid Westminster Bridge och parlamentsbyggnaden i London ringer flera redaktörer från SVT. De frågar om jag kan medverka i SVT Nyheters live-sändning samt kommande sändningar för Rapport och Aktuellt.

Jag kastar mig in i en taxi och ber om att få åka till parlamentsbyggnaden, eller snarare så nära jag kan komma då jag förstår att det kommer vara stora avspärrningar. På väg i taxin, i närheten av Victoria, gör jag min första live-medverkan på telefon.

Vid tillfället finns det inte så mycket information. Man vet inte att det rör sig om en eller flera gärningsmän eller i vilken ordning de båda dåden ska ha inträffat. Jag berättar det lilla jag vet och om stämningen runt omkring mig. Jag tittar ut genom taxi-fönstret. Det ser ut ungefär som vanligt en eftermiddag i centrala London. Förmodligen har de flesta inte ens hört vad som har hänt. Fler polisbilar än vanligt rusar dock förbi utanför taxirutan och i luften hovrar polishelikoptrar.

Väl framme i Westminster är avspärrningarna stora och jag kommer inte närmare än runt 200 meter från parlamentsbyggnaden. Det står mängder av poliser och internationella tv-team på plats. Stämningen är allvarlig, men folk verkar inte rädda. Mellan alla tv-team som sänder live står nyfikna londonbor och turister och tar foton med sina telefoner.

Allt eftersom kvällen fortskrider så klarnar förloppet allt mer. Det framkommer att polisen utgår från att det rör sig om en ensam gärningsman. Att han först ska ha mejat ner fotgängare på Westminster Bridge för att sedan springa in i parlamentshuset där han hugger ner en polis med kniv innan han själv skjuts till döds. Utöver gärningsmannen ska minst tre personer ha avlidit, inklusive den knivhuggna polisen, och ett 20-tal personer skadats.

Jag pratar med flera personer som står vid avspärrningarna. Flera funderar på sätt att komma hem, då avspärrningarna är stora och det är svårt att veta hur man ska komma runt dem. Alla ser med allvar på dåden, men ingen är rädd. Få är chockade över att det kunde inträffa ett terrordåd i London.

De senaste åren har terrorberedskapen höjts i London och bara några dagar innan terrorattentatet hade den brittiska polisen en stor terrorövning på Themsen. Med de senaste årens terrorattacker i Europa tänkte många, inklusive jag själv, att det bara var en fråga om när det skulle inträffa ett terrordåd även i London.

Jag tror dock att många londonbor idag känner att även om terrorattentatet var en attack mot demokratins själva hjärta här i England, kommer vi inte böja ner oss och vara rädda, utan fortsätta leva våra liv som vanligt. Eller som Londons borgmästare Sadiq Khan säger:

London är världens bästa stad. Vi står enade i kampen mot de som försöker skada oss och förstöra sättet vi lever våra liv på. Det har vi alltid gjort och kommer alltid att göra. Londonbor kommer aldrig låta sig kuvas av terrorister.

Under eftermiddagen och kvällen medverkade jag vid flera tillfällen i SVT Nyheters live-sändning, i Rapport kl.18 och 19.30 samt i Aktuellt. Här kan ni se Aktuellt-sändningen (Jag är med både före och efter det första inslaget om terrorattentatet).