Jag kom äntligen iväg till Tate Britain för att se den retrospektiva utställningen med David Hockney. Intresset för den brittiska konstnären har varit enormt. Enligt the Guardian var mer än 350 000 förhandsbiljetter sålda till utställningen innan den ens hade öppnat i februari. Det är ett nytt rekord. För att klara av det enorma intresset har Tate Britain förlängt öppningstiderna till kl.22 på helgerna och till midnatt sista helgen utställningen visas.

Jag gick dit mitt på dagen en vardag och trodde inte att jag skulle ha några större problem att komma in. Det visade sig dock vara över två timmars väntetid. Om man blev Tate-medlem fick man dock gå förbi kön. Jag betalade därför £70 för 15 månaders medlemskap, då ingår även inträde till alla utställningar på Tate Modern, Tate Liverpool och Tate St Ives, samt inträde på deras exklusiva medlemsrestauranger.

Själva utställningen är ett retrospektiv som visar David Hockneys verk från 60-talet fram till idag. Det visar målningar han gjorde som student på Royal College of Art i London, hans kanske mest kända verk från Los Angeles på 60-talet, skisser, färgglada landskap, foton och videokonst. I det sista rummet får man även se hur han idag använder iPads för att göra skisser till nya målningar. Där får man även se inspelningar som visar hur verken kommer till och vilken teknik han använder.

Utställningen har överlag fått mycket bra recensioner i Storbritannien. The Telegraph skriver att utställningen ”måste ses” och skriver också om David Hockneys påverkan på den samtida konsten och hur han bidragit till att öka acceptansen för homosexuella.

När jag var där var det helt smockat med folk inne i lokalerna och det var därför svårt att se på verken ordentligt. Det förtog lite av känslan. Men det var ändå kul att se utställningen, särskilt hans verk från Los Angeles på 60-talet. David Hockney själv lär vara nöjd. Han har alltid förespråkat att hans konst ska vara för den breda massan, snarare än en smal konstelit. För att det ska bli den mest populära utställningen någonsin på Tate Britain, måste den slå utställningen med Henri Matisse som 2014 lockade 562 622 besökare. Det är troligt att det blir så.

Om ni är i London och vill se utställningen med David Hockey rekommenderar jag er att köpa biljetter på Tate Britains hemsida i förväg för att undvika långa kötider.

Utställningen pågår fram till 29 maj 2017. Biljetterna kostar £19.50.