På Tate Britain pågår just nu en tankeväckande konstutställning som heter Queer British Art. Utställningen sträcker sig från 1861, då dödsstraff för Sodomi avskaffas, fram till 1967, då sex mellan två män delvis avkriminaliseras. När jag läste ordet ”delvis” var jag tvungen att läsa på och blev väldigt förvånad över hur pass sent homosexuellas rättigheter erkändes här i Storbritannien. Idag känns det som en självklarhet att jag som homosexuell man har samma rättigheter som en heterosexuell man, men så blev det först på 2000-talet.

1967 avkriminaliseras alltså sexuella handlingar mellan två män ”delvis”, dock bara i England och Wales. I övriga Storbritannien är det fortsatt olagligt. I Nordirland fram till 1982 och på Isle of Man ändå fram till 1994. Homosexuella handlingar var tillåtet mellan två män över 21 år i hemmet. Om en tredje person befann sig i rummet var det olagligt och två män fick exempelvis inte ha sex i ett hotellrum.

Den här lagen gällde ändå fram till år 2000 då Europadomstolen ogiltigförklarade den. Så sent som 1998 dömdes ett flertal homo- och bisexuella män för att de frivilligt haft gruppsex med varandra och för att en av dem var 17 år vid tillfället. Fram till 2001 var män tvungna att vara 18 år för att ha sex med andra män, för heterosexuella handlingar räckte det med att vara 16 år. Europadomstolen ogiltigförklarade även denna laxtext och numera är det 16 år som gäller för alla.

Nog om detta. Utställningen Queer British Art sträcker sig som sagt endast fram till 1967. Termer som lesbisk, gay, bisexuell eller trans användes knappt vid den här tidpunkten, det är därför man har valt den bredare termen ”queer”. På utställningen får man se allt från romantiska viktorianska målningar föreställande vackra ynglingar till mer moderna verk av storheter som Francis Bacon och David Hockney. Ett rum är så klart tillägnat Bloomsbury-gruppen, som jag skrivit om tidigare, i ett annat rum visas faktiska dokument upp från rättegången mot Oscar Wilde där han dömdes för ”onaturlig otukt”.

Även om det är intressant att se all ”queer” konst, fastnar jag främst framför alla ambitiöst skrivna texter till de enskilda verken. Där står det vem konstnären är, om hans eller hennes erfarenheter av att vara ”queer”, vad motivet föreställer och hur verket mottogs av allmänheten. Queer British Art är lika mycket en historisk exposé över hur det var att vara ”queer” i Storbritannien under 18- och 1900-talet, som en konstutställning. Mycket lärorikt!

Var: Tate Britain

När: Queer British Art 1861-1967 pågår fram till 1 oktober 2017. Museet har öppet

Pris: £16.50. Barn under 12 år går in gratis.