Just nu pågår utställningen ”The Japanese House: Architecture and Life after 1945” på kulturcentret Barbican i centrala London. Utställningen har framför allt blivit omskriven i brittisk press för att de byggt upp en kopia i skala 1:1 av Moriyama House. Originalhuset finns i Tokyo och ritades av Ryue Nishizawa.

Ett av badrummen i Moriyama House.

Huset består av flera öppna rum som står fristående, till synes slumpmässigt utplacerade, i en trädgård. Gränsen mellan inne och ute har suddats ut och man måste gå ut i trädgården för att ta sig till de övriga rummen. Huset är även inrett på samma sätt som originalhuset och de har försökt återskapa minsta detalj. Som besökare får du gå runt fritt i huset och leva dig in i hur det är för Yasuo Moriyama att bo där.

De har även byggt ett japanskt tehus där traditionella teceremonier genomförs med jämna mellanrum. En våning upp finns skisser, modeller och foton på japanska enfamiljshus, från 40-talet fram till idag. Efter andra världskriget var många japanska städer sönderbombade och det fanns ett enormt behov av nya bostäder, vilket ledde till många kreativa lösningar.

De flesta husen är väldigt spektakulära. Ibland kan det dock vara svårt att veta om folk faktiskt bor där, eller om de har byggts mer som konstverk. Ett av de hus jag gillar mest är exempelvis helt byggt i glas och man ser in till toaletten från gatan. I en av informationstexterna står det att den genomsnittliga livslängden för ett japanskt hus endast är 25 år. Det gäller alltså att passa på om man vill se husen på riktigt. Många av de modeller som visas upp har också redan rivits.

Kulturcentret Barbican byggdes på 60- och 70-talet i ett område som förstördes i bombningarna under andra världskriget.

Även om man inte vill gå på någon utställningar är själva kulturcentret Barbican helt klart värt ett besök i sig. Det gigantiska brutalistiska komplexet är verkligen fascinerande.

Var: The Japanese House: Architecture and Life after 1945 visas på kulturcentret Barbican.

När: Utställningen pågår fram till den 25 juni 2017

Pris: £14,50, barn under 14 år går in gratis.