Dagen efter det misstänkta terrordådet utanför moskén Muslim Welfare House i norra London är stämningen spänd. Ledare för de tre världsreligionerna har samlats för att visa solidaritet och enighet. Samtidigt finns det en misstänksamhet bland lokalbefolkningen.

Bara dagar efter branden vid Grenfell Tower ringer telefonen igen tidigt på morgonen. Återigen med det välkända 08-784-numret. Ännu en misstänkt terrorattack. Den fjärde i Storbritannien på bara några månader. Redaktören på SVT frågar om jag kan vara med live i Rapport under morgonen och dagen, samt i live-sändningarna online däremellan. Jag känner mig matt på vägen dit i taxin. Vad är det som händer i London egentligen?

Det är högsommarvärme med temperaturer över 30 grader. Trots gassande sol står mängder av människor med svettiga anleten vid avspärrningarna och försöker förstå vad som har hänt under natten. Många som bor i området blev vittnen och känslorna som beskrivs är en blandning av sorg, ilska och chock. Rykten cirkulerar om att det ska vara fler än en gärningsman och flera är kritiska till att det dröjde innan media började kalla dådet för ett misstänkt terrorattentat.

Rapporterar återigen från ett terrordåd i London, det tredje på bara tre månader.

”Ville göra så stor skada som möjligt”

En av dem som är kritisk är Mehdi. Han hade precis kommit ut från den större moskén Finsbury Park Mosque, som ligger runt hörnet, när han såg flera polisbussar köra förbi i hög hastighet ner mot moskén Muslim Welfare House.

­- Jag sprang dit och såg hur det låg skadade människor på marken som fick första hjälpen. Jag såg även hur mannen som hade kört bilen sattes i en polisbil och kördes iväg.

Mehdi beskriver stämningen som chockad och arg. De senaste veckorna har det alltid varit mycket muslimer på gatan utanför moskén vid den tiden på dygnet på grund av Ramadan. Mehdi är helt övertygad om att gärningsmannen var medveten om det och slog till just då för att göra så stor skada som möjligt.

– Oavsett hur sanningen ser ut måste den fram. Vi måste få reda på vem gärningsmannen är, om han utförde dådet själv och varför han gjorde det, säger Mehdi.

Han säger att han är rädd att attacken ska inspirera andra personer att utföra liknande dåd mot muslimer och tror att det här kan öka spänningarna mellan olika grupper i samhället. Ikväll planerar han att gå till Finsbury Park Mosque som vanligt. Men istället för att stanna kvar ute på gatan och prata med sina vänner efteråt som han brukar göra kommer han att gå direkt hem. Han tror att andra muslimer i området tänker göra samma sak.

”Kommer inte att splittra samhället”

Men alla muslimer i området tänker inte som Mehdi. Flera av de jag pratar om säger hur bra gemenskap det är i det mångkulturella området och tror inte att ett dåd som det här ska lyckas splittra samhället. En av dem är Kamel som säger att kristna, muslimer och judar länge har levt sida vid sida i fred vid Finsbury Park. Området beskriver han som vibrerande, lugnt och mångkulturellt.

Ett 10-tal ledare för de tre världsreligionerna Islam, Kristendom och judendom har också besökt platsen. De har stått sida vid sida och gjort gemensamma uttalanden. En av ledarna är Yousif al-Khoei som är aktiv i flera muslimska organisationer, bland annat Forum mot islamofobi och rasism. Han säger att företrädare för de olika religionerna kommit hit idag för att visa att de står enade mot terror.

– Det här dådet har potentialen att öka spänningarna i samhället. Det är därför alla vi religiösa ledare nu måste agera och visa enighet. Det är av intresse för hela samhället, inte bara den muslimska gemenskapen. Vi vill visa att vi står skuldra mot skuldra, hand i hand och jobbar tillsammans för att utrota den här cancern som sprider sig i vårt samhälle, säger Yousef Al-Khoei.

Politiker och religiösa ledare på plats

Under eftermiddagen besökte både premiärminister Theresa May och Labourledaren Jeremy Corbyn moskén i Finsbury Park. Tillsammans med religiösa ledare och myndighetspersonal talade man om enighet och sammanhållning.

– Det här är inte bara en mänsklig tragedi där människor har dött och skadats, det här är något mycket större som påverkar hela samhället. Jag kom hit i dag för att visa mina muslimska bröder och systrar att vi inte vill att ni ska utsättas för hat utan att vi står enade vid er sida. En attack mot en religion, är en attack mot alla religioner. Muslimer, kristna, judar, buddhister och sikher har stått enade idag och visat att vi inte kommer att vika ner oss för terrorister, sa Adrian Newman, biskop av Stepney.

”Ett bra möte”

Enligt Adrian Newman hade de religiösa ledarna inte bestämt innan att de skulle mötas upp vid Finsbury Park, alla kom helt på eget bevåg.

Jag tror alla kände instinktivt att vi alla ville komma hit och visa solidaritet. Det är otroligt att se att vi alla kan enas när något sådant här händer.

En annan religiös ledare som var på mötet med Theresa May var Rabbi Avraham Pinter, talesperson för den ortodoxt judiska gemenskapen. Han beskriver mötet som bra.

Hon visade tydligt att hon vill motarbeta extremism i alla former. Det spelar ingen roll var den kommer ifrån.

Kommer att föra de olika samfunden närmare varandra”

En anledning till att han kom hit idag är för att visa att religiös konservatism inte är samma sak som religiös extremism. Han anser att det är många som blandar ihop begreppen. Rabbi Avraham Pinter tror att den här attacken kommer att föra de olika samfunden närmare varandra.

Jag kom framför allt hit idag för att visa solidaritet med den muslimska gemenskapen och för att visa att terrorism aldrig kommer att lyckas. Det kommer bara föra oss närmare varandra.

Den här artikeln skrev jag för svtnyheter.se