Idag är det 20 år sen prinsessan Dianas tragiska död i en trafikolycka i Paris. Med anledning av det medverkade jag live på SVT Nyheter. Under hela veckan har folk från hela världen kommit till Kensington Palace, där hon bodde, för att lämna blommor och personliga meddelanden. Jag träffade bland annat en kvinna från Australien som kommit ända till London för att hedra hennes minne på årsdagen. Det visar verkligen vad hon betydde för människor över hela världen.

På många foton som är uppsatta på grindarna syns några av de mest ikoniska ögonblicken i Dianas liv, då han hjälper till att röja landminor i Angola eller hälsar på AIDS-sjuka på sjukhus i London. Folk skriver att hon är saknad och att hon verkligen var ”folkets prinsessa”, ett uttryck den dåvarande premiärministern Tony Blair myntade dagarna efter hennes bortgång.

Intresset för prinsessan Diana är fortfarande enormt i Storbritannien. Sedan slutet av februari pågår en utställning inne på Kensington Palace är man visar upp några av hennes mest kända klädesplagg. Under hela sommaren har årsdagen uppmärksammats stort i brittisk media.

Det känns som att alla som någonsin har haft med prinsessan Diana att göra har uttalat sig i pressen. Till exempel påstod hennes personliga helare Simone Simmons i Daily Star att hon fortfarande får kontakt med Diana under seanser. Där ska hon till exempel ha sagt att Storbritannien borde gå ur EU och att hon inte är säker på att Meghan Markle passar som flickvän till prins Harry.

Även mer seriösa tidningar har skrivit spaltmetrar om hennes liv och död och de större TV-kanalerna har alla gjort dokumentärer om henne. Prins William och prins Harry har för första gången pratat öppenhjärtigt i intervjuer om den jobbiga tiden efter deras mamma bortgång. De har synts i dokumentärer på både BBC och ITV och har sagt att det är först nu, 20 år senare, som de var redo att prata om sin sorg.

De säger också att de inte kommer att prata om det med media igen. Båda prinsarna har erkänt att de under många år trängde bort alla känslor kring moderns död och att det är först på senare år de har börjat prata med varandra om sina känslor. För några år sen hade prins Harry en svacka då alla känslor kom ikapp honom och träffade därför en psykolog för att bearbeta sorgen. Nu har han startat en kampanj tillsammans med prins William och Kate för att minska stigmat kring psykisk ohälsa i Storbritannien.

En del anser också att prinsessan Dianas död ändrade det brittiska folket i grunden. Plötsligt var det okej att öppet visa sin sorg och gråta, till och med för vuxna män. Vissa spekulerar också att hennes död gjorde att tilltron till auktoriteter och experter bland vanligt folk minskade, något som kan ha lett till att folk röstade för Brexit förra året trots att de flesta experter avrådde från det.

Igår var prins William, prins Harry och Kate, hertiginnan av Cambridge vid Kensington Palace och tittade på ett nytt minnesmärke tillägnad prinsessan Diana. I ”The White Garden”, eller den vita trädgården, har man enbart odlat vita blommor, som rosor och liljor.

Förutom ”The White Garden” finns även flera andra minnesmärken tillägnade prinsessan Diana i London. Lite längre upp i Kensington Gardens finns en stor lekplats och borta i Hyde Park en stor fontän. Den finns även en promenadsträcka, The Diana Princess of Wales Memorial Walk.

Under gårdagens besök träffade prins William och prins Harry också personer som jobbar för de välgörenhetsorganisationer där prinsessan Diana var aktiv. Efter att de tittat på trädgården kom de båda prinsarna även förbi grindarna till Kensington Palace och pratade med människor som kommit dit för att hedra minnet av Diana och lägga ned egna blommor. Även för 20 år sedan kom de till samma grindar för att hälsa på sörjande människor och se det enorma blomsterhavet som gick ner ända till staketet vid Kensington High Street.

Under dagen kommer det att hållas en ceremoni på Mildmay Mission Aids hospital, där många AIDS-sjuka vårdades under 80- och 90-talet. Prinsessan Diana besökte flera gånger sjukhuset när AIDS-epidemin rasade som värst. Särskilt ett besök väckte enormt mycket uppmärksamhet då hon skakade hand med en AIDS-sjuk person utan skyddshandskar.

Annars kommer det inte att hållas någon officiell ceremoni med Kungahuset. Prins Harry och prins William var svid Kensington Palace under gårdagen och Drottningen och prins Charles är uppe i Skottland på sommarsemester. Prinsessan Diana känns i alla fall mer aktuell än någonsin. Hon är förmodligen en av få personer människor kommer att prata om även om både hundra och tvåhundra år. Jag skulle tippa att intresset om tio år,, inför 30-årsdagen efter hennes död, kommer att uppmärksammas lika mycket som i år.