I morse fick jag för en gångs skull vara med i SVT:s Morgonstudion för prata om något positivt. I vanliga fall handlar det mest om terrorattacker, sexskandaler eller bränder. Men nu råder det bröllopsyra i Storbritannien. Igår offentliggjordes nämligen förlovningen mellan prins Harry och den amerikanska skådespelaren Meghan Markle, mest känd för sin medverkan i tv-serien The Suits. Åtminstone innan hon blev tillsammans med prins Harry.

Nyheten kom inte som en blixt från klar himmel, men den dominerade ändå de brittiska medierna under gårdagen. Allt som rör kungahuset får mycket utrymme i brittisk press. Kungahuset är populärt bland vanligt folk och efter drottning Elizabeth är prins Harry en av de mest populära medlemmarna. Han anses av många ganska normal och mänsklig trots sin titel.

Många britter är positiva och ser fram emot ett till kungligt bröllop. Det kan behövas. Det senaste året har varit ganska deppigt med terrorattacker, regeringskris och inte minst Brexit-förhandlingarna som inte går något vidare. Samtidigt finns det både kvinnor och män som skämtsamt säger att de sörjer att Prins Harry inte längre finns tillgänglig på ”singelmarknaden”.

Under gårdagen var också många som var exalterade över möjligheten att premiärministern skulle utlysa en nationell helgdag på bröllopsdagen. Men till mångas besvikelse gick den brittiska regeringen snabbt ut med att det inte finns några sådana planer för tillfället. Det har även hörts en del negativa röster om att det blir mycket väsen för ingenting och att man fruktar att skattebetalarna ska få en rätt saftig nota.

Prins Harry och Meghan Markle träffades förra sommaren genom gemensamma vänner. De lyckades hålla sitt förhållande hemligt några månader till oktober samma år, då tabloiden Sunday Express avslöjade deras relation. Efter det började en intensiv mediajakt. Journalister och fotografer försökte tränga sig in i Meghan Markles hem och kontaktade också alla i hennes bekantskapskrets.

I november förra året bekräftade prins Harry deras relation och bad alla medier att sluta trakassera Meghan Markle. Han var också upprörd över alla sexistiska och rasistiska kommentarer. Meghan Markles mamma är afro-amerikan och hennes pappa är vit. Det var framför allt många på sociala medier som skrev elaka kommentarer, men det var även en del brittiska tabloider skrev negativt om hennes ursprung. Idag har hennes etniska ursprung istället vänts till något positivt. Det är många, framför allt färgade britter, som gläds över att kungahuset äntligen tar in en ny medlem som inte är helt vit.

Förutom Meghan Markles etniska ursprung, så finns det också en del annat som sticker ut. Traditionellt sett har de brittiska kungligheterna nästan alltid gift sig med någon från en annan kungafamilj eller någon ur adeln. Den traditionen bröt redan Prins William mot när han gifte sig med Kate.

Något annat som sticker ut, förutom då att Meghan Markle är amerikan och skådespelare, är att hon varit gift tidigare. Förr skulle det ha varit omöjligt för en medlem av kungahuset att gifta sig kyrkligt med en frånskild person. Men engelska kyrkan har lättat upp reglerna. Meghan Markle är dessutom katolik. Fram till för bara två år sen kunde inte en medlem av kungahuset gifta sig med en katolik utan att samtidigt bli av med sin plats i tronföljden. Men den regeln har alltså ändrats nu.

Det stundande bröllopet kommer förmodligen öka intresset för det brittiska kungahuset i USA då Meghan Markle är amerikanska. I Storbritannien spekulerar man nu om Donald Trump kommer att få någon inbjudan till bröllopet. De flesta tror att så inte blir fallet då det skulle innebära ett gigantiskt säkerhetspådrag. Troligtvis skulle folk också demonstrera på gatorna. Utöver det har Meghan Markle även varit öppet kritisk mot Donald Trump som USA:s president, så frågan är hur välkommen han skulle känna sig.

Meghan Markle är framför allt känd för sin medverkan i TV-serien Suits som började sändas 2011. Det har redan ryktats i flera månader att hon inte kommer medverka i seriens åttonde säsong. Igår bekräftade hon att hon kommer att sluta som skådespelerska. Men hon kommer troligtvis inte ligga på latsidan för det. Meghan Markle har tidigare sagt i en intervju att hon inte är en ”lady som lunchar”, hon är ”en lady som jobbar”.

Hon kommer fortsätta att jobba med välgörenhet. Hon är redan en engagerad i kampen för jämställdhet mellan könen och höll för några år sedan ett hyllat tal i frågan i FN:s församling. Hon har även jobbat för flera andra välgörenhetsorganisationer.

Än så länge vet man inte mer än att bröllopet kommer äga rum någon gång under våren. Prins William och Kate väntar sitt tredje barn i april, så det blir troligtvis efter det någon gång i maj eller juni. När det gäller kyrka tror de flesta att det framför allt står mellan Westminster Abbey, där Prins William och Kate gifte sig, eller kapellet St George i Windsor där prins Harry döptes. Ett tredje, mindre troligt, alternativ är katedralen St Paul där prins Charles och prinsessan Diana gifte sig.

Fel
Den här filmen finns inte