I morse var jag med i SVT:s Morgonstudion och pratade om Donald Trumps senaste Twitter-bråk. Igår delade USA:s president tre islam-fientliga videoklipp från en företrädare för det högerextrema partiet Britain First. Något som har väckt starka reaktioner på båda sidor Atlanten.

I ett klipp, som är helt overifierat, påstås det att man ser en muslimsk man som förstör en skulptur som föreställer jungfru Maria. Ett annat overifierat klipp påstås visa en muslimsk invandrare som slår ner en pojke på kryckor i Holland. När det gäller det klippet rapporterar holländsk media att den ”muslimska invandraren” är född och uppvuxen i Nederländerna. Han är alltså inte invandrare.

Donald Trumps delningar på Twitter har verkligen väckt bestörtning här i Storbritannien. För en gångs skull är i stort sett alla politiker, från vänster till höger, eniga i sina fördömanden. En talesperson för premiärminister Theresa May sa igår att det var fel av Donald Trump att dela de här klippen. Att partiet Britain First, som ligger bakom originalklippen, försöker skapa splittring i samhället och att det brittiska folket är starkt emot den fördomsfulla retorik som finns hos extremhögern.

Labours partiledare Jeremy Corbyn kallar klippen för både motbjudande och farliga och säger att de utgör ett hot mot det brittiska samhället. Andra jämför det med att det är som att Donald Trump skulle ha delat ett inlägg från Ku Klux Klan. Även högt uppsatta religiösa ledare för både islam och kristendomen är mycket kritiska.

Till och med medieprofilen Piers Morgan, som faktiskt är vän med Donald Trump, skriver i en krönika i Daily Mail att det här är det värsta Donald Trump har gjort som president och att han genast måste ta bort klippen och be om ursäkt.

Normalt sett är USA en av Storbritanniens absolut närmast allierade på världsscenen. Men den vänskapen ser inte så värst hjärtlig ut idag. Igår kväll svarade Donald Trump på Theresa Mays kritik. Han sa att hon skulle sluta lägga fokus på honom och istället försöka stoppa islamistisk terrorism i Storbritannien.

Donald Trump är sedan länge inbjuden till Storbritannien på ett officiellt statsbesök. Ett besök han också har tackat ja till, även om det inte finns något bestämt datum i dagsläget. Redan innan det här var det många i Storbritannien som tyckte att besöket borde ställas in. Att Donald Trump helt enkelt inte är välkommen. Nu har ännu fler anslutit sig till den skaran, bland annat Labours partiledare Jeremy Corbyn. Men den brittiska regeringen säger att inbjudan trots allt står fast

Britain First är ett högerextremt parti som grundades 2011 av före detta medlemmar av British National Party. Partiet är främst emot vad dom ser som en ”islamifiering” av Storbritannien, men de är också exempelvis starka abortmotståndare. Även om partiet har många följare på sociala medier, har de inget som helst politiskt inflytande i Storbritannien. I inget val de har deltagit i har de fått mer än runt en procent av rösterna.

Jayda Fransen, som är vice partiledare och den som ligger bakom delningen av de här videoklippen från början, fick till exempel bara 56 röster (0,1 procent) när hon ställde upp i ett återfyllnadsval till parlamentet 2014. Hon har flera gånger ställts inför rätta för att hon hetsat mot muslimer. Tittar man på hennes twitter-konto ser man också att hon i stort sett varje dag delar ett flertal anti-islamska videoklipp. Idag ärJayda Fransen troligtvis en av få brittiska politiker som är glad över det Donald Trump har gjort.

Här kan ni se min medverkan i Morgonstudion. Jag är med från kl.6.52