I Storbritannien pågår just nu den landsomfattande kampanjen ”Dry January”. Meningen är att få britterna att avstå från alkohol under en månad. Men åsikterna om eventuella hälsoeffekter går isår.

Kampanjen drivs av organisationen ”Alcohol Concern” och har pågått varje januari sedan 2013. Tanken är, precis som namnet avslöjar, att få britterna att ha en vit månad. Men det övergripande syftet är att få britterna att börja fundera kring sina alkoholvanor och förhoppningsvis dra ner på alkohol rent generellt.

Det är framför allt de senaste tre åren som ”Dry January” blivit något av ett fenomen. I år har ungefär 5,6 miljoner personer  uppgett att de ska delta i kampanjen. Det är något folk pratar om på stan. Många pubar och restauranger gör reklam för alkoholfria drinkar och de flesta tidningar har haft artiklar där de som skriver om eventuella hälsovinster.

Jag pratade med Joe Stileman, pubchef på The Kings Arms i västra London, om de hade märkt av några effekter av ”Dry January”. Inslaget nedan är filmat och redigerat med min mobiltelefon och sändes ut i Morgonstudion.

Britterna dricker mer alkohol än genomsnittet i EU. Var tredje man och nästan var femte kvinna dricker mer än rekommenderade 14 enheter i veckan. Det finns en helt annan alkoholkultur här jämfört med exempelvis Sverige. Puben är den naturliga mötesplatsen. Det är vanligt att ta ett glas öl eller vin till lunchen och många går också dit efter jobbet med kollegorna.

Det är svårt att säga vilken effekt ”Dry January” har. Än så länge finns det inte finns så många studier som handlar om just vita månader. När man för några år sedan gjorde uppföljningsintervjuer med personer som varit med i kampanjen påstod knappt 60 procent att de drack alkohol färre dagar i vecken än vad de gjorde tidigare. Men det finns också kritiker som menar att de som deltar förmodligen dricker ganska lite alkohol från första början. För de som verkligen behöver skära ner på sin alkoholkonsumtion är en vit månad kanske inte den bästa metoden.

I morse pratade jag om fenomenet i SVT:s Morgonstudion. Jag är med från klockan 7.21