I söndags eftermiddag hittades Sergei Skripal och hans dotter medvetslösa på en bänk i ett köpcentrum i Sanisbury i södra England. Sergei Skripal är inte vem som helst utan en före detta rysk spion.

2006 dömdes han till 13 års fängelse i Ryssland för att ha spionerat åt brittisk underrättelsetjänst. Fyra år senare släpptes han i en fångutväxling mellan Ryssland, USA och Storbritannien. Han flög till England och bosatte sig i Salisbury. Där levde han att stillsamt liv tills han plötsligt insjuknade under mystiska omständigheter.

Både Sergei Skripal och hans dotter får för tillfället intensivvård och deras tillstånd är kritiskt. Vad som fått dem att insjukna är oklart, men polisen utgår från hypotesen att de har exponerats för en okänd substans. Men i nuläget vet inte ens polisen om de har utsatts för något brott.

Händelsen har stora likheter med det som hände Alexandr Litvinenko 2006. Han förgiftades med det radioaktiva ämnet polonium-210 när han drack en kopp te på ett hotell i London och avled senare på sjukhus.

2016 kom en utredare fram till att två ryska agenter låg bakom mordet och att det troligtvis hade godkänts från högsta ort i Ryssland, alltså från Vladimir Putin själv. Det är något han förnekar, men relationerna mellan Storbritannien och Ryssland försämrades kraftigt.

Vad som har hänt Sergei Skripal återstår att se. Redan nu har utrikesminister Boris Johnson hotat med att England kommer bojkotta fotbolls-VM i Ryssland senare i år om det visar sig att det finns en rysk inblandning i händelsen. Ryska myndigheter förnekar dock att de skulle vara inblandade på något sätt.

I morse var jag med i Morgonstudion och pratade om den här händelsen. To be continued!

Fel
Den här filmen finns inte