Strax innan jul förra året kom det ut en rapport i Storbritannien som handlar om ensamhet och hälsa. Där står det att omkring 9 miljoner britter känner sig mer eller mindre ensamma. Nästan 200 000 personer uppger att de inte har pratat med en vän eller anhörig på över en månad.

I rapporten står det också att ensamhet kan vara lika skadligt för hälsan som att röka 15 cigaretter om dagen. Det handlar dels om att ensamhet kan öka risken för depression, demens och självmord. Men det finns också studier som visar att ensamhet även ökar risken för att utveckla till exempel högt blodtryck.

Den brittiska regeringen tar den här frågan på allvar. Tidigare i år utsågs Tracey Crouch till ensamhetsminister. Hon kommer bland annat att jobba med lokalpolitiker, välgörenhetsorganisationer och företag för att ta fram ett nationellt program att tackla ensamhet. Hon kommer också se till att problemen med ensamhet är något som alla ministrar i regeringen ska ha i åtanke i sitt arbete.

Redan nu har regeringen lovat att starta en fond som ska stötta organisationer som anordnar lunchklubbar eller andra aktiviteter. Ensamhetsministern har också gett myndigheten som ansvarar för statistik uppdraget att ta fram en bättre metod för att mäta ensamhet. Det har också startats privata sajter online som till exempel parar ihop ensamma äldre personer med unga personer som letar efter någonstans att bo.

I morse var jag med i SVT:s Morgonstudion och pratade om det här. Det hela inleddes dock med de senaste turerna kring förgiftningen av ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Yulia.

Fel
Den här filmen finns inte