Idag är det lokalval i England, ungefär som kommunalvalen hemma i Sverige. De senaste veckorna har varit väldigt turbulenta i brittisk politik. I söndags avgick inrikesminister Amber Rudd på grund av den så kallade ”Windrush-skandalen” och hård kritik har också riktats mot Theresa May. Frågan är om det här kommer påverka resultaten i lokalvalen något.

Man kallar de runt en halv miljon invånare som kom till Storbritannien från framför allt Karibien mellan 1948-1973 för Windrush-generationen. Det efter fartyget Windrush Empire som tog hit dom första invandrarna från Jamaica på 40-talet. De kom hit på uppmuntran av de styrande i Storbritannien för att bygga upp landet efter andra världskriget.

Trots att de här personerna bor i Storbritannien helt lagligt har många av dem den senaste tiden fått indragna pensioner, hindrats från fri sjukvård och till och med i vissa fall hotats med utvisning. Anledningen är att runt 60 000 av dem aldrig har skaffat brittiska pass. Det trots att de har bott här i generationer

För några år sedan införde dåvarande inrikesminister Theresa May hårdare tag mot personer som vistas illegalt i Storbritannien, eller en ”riktigt fientlig miljö” som hon själv uttryckte det. Men nu är det många i Windrush-generationen som har dragits med i fallet. Regeringen har bett om ursäkt och säger att de självklart har rätt att bo i Storbritannien och ha samma rättigheter som alla andra britter.

Anledningen till att Amber Rudd avgick var för att hon påstod att regeringen inte hade någon målsättning med hur många personer som skulle utvisas ur Storbritannien. Senare kom det fram att regeringen visst har en sådan målsättning och att Amber Rudd till och med har skrivit ett brev till premiärminister Theresa May där hon skrev att hon hoppades att utvisningarna skulle öka med 10 procent under året.

Det är svårt att veta om Windrush-skandalen kommer att påverka dagens lokalval. Egentligen har regeringens politik inte så mycket att göra med hur kommunerna sköter sin politik. Men det är klart att det är många med framför allt utländsk härkomst som är missnöjda med de konservativas hårda retorik mot invandrare.

Samtidigt har kritik även riktats mot Labour för att de inte har tagit itu med anklagelser kring antisemitism. Flera Labour-politiker har sagt saker som har ansetts vara antisemitiska. Många judiska organisationer anser att partiledaren Jeremy Corbyn inte tar den här problematiken och deras oro på allvar.

Det stormade även kring Jeremy Corbyn själv för ett tag sedan då han försvarade en grafitti-målning i östra London som visade en karikatyr på ”giriga judar”. Han bad senare om ursäkt och sa att han inte hade förstått vad bilden föreställde.

Så klart kan även Brexit-frågan påverka resultaten i dagens lokalval. Det trots att Brexit-förhandlingarna inte är något som äger rum på lokal nivå. Flera miljoner EU-medborgare får rösta i dagens lokalval trots att de inte är brittiska medborgare. De flesta EU-medborgare är emot Brexit, eller åtminstone en hård Brexit, så det kan så klart påverka valutgången i flera distrikt. I till exempel distriktet Kensington och Chelsea där jag bor är nästan var fjärde invånare EU-medborgare.

Det är inte bara jag som tycker att utgången av lokalvalet i Kensington och Chelsea är intressant. Även riksmedia riktar blickarna mot den council (motsvarande kommun) som är rikast i Storbritannien. Det är också det område med störst klyftor mellan rika och fattiga. Ända sedan distriktet skapades 1964 har de konservativa styrt, men nu tror många att Labour har en chans att skrälla.

En av de stora valfrågorna i området handlar om hanteringen av Grenfell Tower-branden förra året där över 70 människor avled. De som bodde där hade hört av sig till de styrande politikerna i Kensington och Chelsea och sagt att de var oroliga för brandrisken. Men de ansvariga politkerna lyssnade inte.

De konservativa har fått väldigt mycket kritik för det här och för hur de hanterade katastrofen överlag. Labour vann också överraskande distriktet i förra årets parlamentsval vilket skulle kunna vara en indikation på hur det går idag.

Som svensk har det även varit intressant att se hur valkampanjerna fungerar. Jag har inte sett en enda affisch på stan, men politikerna är å andra sidan väldigt aktiva med att knacka dörr och lämna reklamblad i brevlådan. I opinionsundersökningarna ser det ut som att Labour kommer att vara den stora vinnaren i många av dagens lokalval. Men brittiska opinionsundersökningar har visat fel förr (läs Brexit). 

I morse var jag med i Morgonstudion och pratade om det här. Det går att se här från kl.7.08