Idag startar världens största och mest kända trädgårdsmässa, Chelsea Flower Show, i London. Allt började för över hundra år sedan och med tiden mässan bara blivit mer och mer uppmärksammad. Kungligheter, kändisar och trädgårdsintresserade från hela världen kommer att ta sig till Chelsea Flower Show den här veckan. Igår var jag där på pressvisning.

En del brukar jämföra Chelsea Flower Show med modeveckorna i Paris eller Milano. Det är här de senaste trenderna inom trädgårdsskötsel visas upp. Här finns allt från småskaliga entusiaster som säljer trädgårdsredskap och fröer, till färgsprakande blomsterarrangemang och storslagna trädgårdar som ger inspiration till trädgårdsentusiaster.

Igår minglade drottning Elizabeth med premiärminister Theresa May och Joanna Lumley från Absolute Fabulous. De var så klart där för att kolla på alla häftiga trädgårdar. Men det är också en massa kringarrangemang runt om i Chelsea den här veckan som societén dras till. Chelsea Flower Show är också något av en institution i London som markerar att sommaren är på gång. Den har pågått på samma plats sedan 1912 och det kommer besökare från hela hela världen.

Det är är framför allt trädgårdsentusiaster som kommer. Britterna är också ett trädgårdsälskande folk. Enligt uppgifter ska hela 27 miljoner britter odla regelbundet. Men det är inte helt lätt att komma in på mässan. Varje år släpps det över 150 000 biljetter och de brukar ta slut flera veckor i förväg. Jag har själv försökt gå flera gånger, men har alltid misslyckats med att få tag på en biljett.

Hur ser årets mässa ut då? Jag såg många häftiga skulpturer och fantastiska trädgårdar. Det är framförallt de uppbyggda trädgårdarna och uterummen som är mest uppseendeväckande. Varje år kommer några av världens bästa landskapsarkitekter till Chelsea Flower Show och bygger upp sina trädgårdar. På kort tid bygger de hus som ser ut att ha stått där i hundratals år, med vattenfall och forsar. Jag förstår faktiskt inte hur de lyckas.

Ett uttalat tema på Chelsea Flower Show var ”vårbröllop”. Det för att så klart spinna vidare på hysterin kring Prins Harrys och Meghan Markles bröllop i lördags. Något annat det var fokus på var att göra trädgårdar som inte bara var vackra estetiskt utan som kan användas på andra sätt. Det pratades mycket om hur de kan fungera som tillflyktsort för personer med psykisk ohälsa eller andra sorters sjukdomar.

Men även om hur man kan odla växter på ett annat sätt på grund av klimatförändringar. Det handlar till exempel om att odla växter som binder jorden och hindrar översvämningar, samt om växter som förbättrar luftkvalitén i städerna, till exempel mossor. I övrigt var det mycket lupiner och vertikala blomsterväggar.

Under Chelsea Flower Show genomförs det en massa tävlingar parallellt med varandra. Till exempel ger man pris till bästa florist och bästa nya växt. Nytt för i år är även en ny tävling som handlar om hur man utnyttjar ytor i mer urbana miljöer för att skapa uterum och trädgårdar. Men det största och finaste priset går till bästa ”Show Garden”. Där tävlar de mest storslagna trädgårdarna mot varandra. Det återstår att se vilken trädgård som vinner i år!

I morse var jag med i Morgonstudion och pratade om Chelsea Flower Show och årets trender när det gäller trädgårdsskötsel. Går att se här från ca. kl.6.50