Sverige kommer att möta England i kvartsfinal i fotbolls-VM. Det blev klart efter att England slog Colombia på straffar i åttondelsfinalen. Det är första gången England har vunnit en VM-match på straffar. Någonsin. När Colombia slog in 1-1 på övertid och fortlöpte utan mål var det nog många engelsmän som fruktade det värsta. När England sen vann på sista straffen visste glädjen inga gränser. Förbannelsen är bruten.

Idag har i stort sett alla tidningar Englands vinst på sina förstasidor.The Sun skriver ”Det här är rubriken vi har väntat på en livstid att skriva. England vinner på straffar. Ja, det är sant”. Daily Mail skriver att vrålet av lättnad måste ha hörts ända upp i rymden. På lördag möts alltså Sverige och England i kvartsfinal. Hur ser då engelsmännen på Sverige som motståndarlag?

De flesta experter i England ser inte Sverige som ett direkt avskräckande motstånd. Matchen mot Schweiz ansågs av många vara VM:s hittills tråkigaste match, med massor av misstag från båda lagen och ett slumpmässigt mål som blev 1-0 till Sverige och slutresultat. De flesta tror att England ska klara av Sverige och ta sig till semi-final. Men bland folk jag pratade med på puben igår var det dock ingen som tog ut segern mot Sverige i förskott.

Man har dock varit rätt syrlig från ”expert-håll”. Den forne Chelsea-mittfältaren Pat Nevin sa: ”Om England spelar mot det svenska laget kommer de vinna över dem 99 gånger av 100”. Liknande saker kommer nog höras en hel del de närmaste dagarna. Samtidigt har flera röster, på bland andra BBC och The Guardian varnat för att Sverige slagit ut många storlag på väg mot kvartsfinalen.

Först Holland i kvalspelet, sen Italien i play off och Tyskland i gruppspelet. Schweiz kanske inte ses som ett storlag, men de är ändå på plats 6 på världsrankingen. Det engelska laget är också väldigt ödmjuka inför matchen och säger att Sverige är tuffa motståndare. Så generellt är nog ändå engelsmännen mer ödmjuka än vanligt.

Många tror dock att England inte gjorde sitt bästa i matchen mot Belgien i gruppspelet som de också förlorade. Det innebär att de slutade tvåa i gruppen och fick en på pappret enklare resa mot final.När även Spanien åkte ut mot Ryssland tycker många att England har bättre chans än på länge att nå final. Samtidigt har England inte nåt semifinal i fotbolls-VM sedan 1990. Så de vet att det kan bli tufft.

Oavsett kommer det att bli riktigt roligt att se matchen mellan Sverige och England på plats i London. Stämningen lär vara på topp!

I morse var jag med i SVT:s Morgonstudion och pratade om Englands historiska vinst på straffar och hur de ser på Sverige som motståndare. Det går att se nedan. Tyvärr fick jag inte till någon bra ljussättning idag och ser väldigt mörk ut.

Fel
Den här filmen finns inte