Det har verkligen varit fullt upp för mig jobbmässigt de senaste veckorna. Det började med att ett par i Amesbury insjuknade efter att ha exponerats för nervgiftet Novitjok. Det är samma sorts nervgift som dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter Yulia insjuknade av i grannorten Salisbury i våras.

Teorin är att det engelska paret kommit i kontakt med ett föremål som haft Novitjok på sig och som använts vid förgiftningen av Sergei Skripal. Den händelsen ledde tidigare i år till en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland. Den brittiska regeringen anklagade ryssarna för att ligga bakom det hela. Kungahuset och regeringen valde bland annat att bojkotta fotbolls-VM i Ryssland på grund av det här.

Apropå fotbolls-VM så råder det verkligen VM-feber i England just nu. Det engelska landslaget ska spela semifinal mot Kroatien senare ikväll. Det är första gången England är i semifinal i ett VM sedan 1990. Om de går vidare till final är det första gången sedan de vann VM på hemmaplan 1966. Stämningen är på topp och alla fans går runt på stan och sjunger ”Football is coming home”.

I lördags var jag med i VM-studion på SVT och pratade inför och efter kvartsfinalen mellan Sverige och England. Jag kollade på matchen på en storbildsskärm i Camden och var en av få svenskar på plats. När England gjorde 1-0 skrek alla på plats av lättnad och skvätte öl över varandra. Efter att slutsignalen gått visste glädjen inga gränser. Efteråt var det rena karnevalsstämningn, dessutom med temperaturer över 30 grader i skuggan. Folk klättrade upp på dubbeldäckarbussar och trafikljus med engelska flaggor, de röjde runt bland alla möbler på Ikea och sjöng ”Football is coming home” på tunnelbanan.

I måndags var det tänkt att jag skulle vara med i Morgonstudion och prata om fotbollsyran i England och att prins Louis, prins Williams och Kates tredje barn, skulle döpas senare på eftermiddagen. Det gjorde jag också. Men först fick jag vara med och kommentera att den förgiftade kvinnan i Amesbury avlidit under natten samt att Brexit-minister David Davies avgått i protest mot Theresa Mays plan på en ”mjuk Brexit”. Fyra ämnen avhandlade på en dryg timme. Minst sagt svettigt. Särskilt eftersom det blev teknikstrul och jag var tvungen att vara med på telefon vid första tillfället.

Senare under dagen avgick Boris Johnson som brittisk utrikesminister. Också han i protest mot Theresa Mays plan på en ”mjuk Brexit”. Boris Johnson var en av förgrundsfigurerna för Brexit inför omröstningen för två år sedan. Theresa May är så klart ifrågasatt som premiärminister från alla håll, men än så länge sitter hon kvar. Jag fick även vara med och kommentera händelseförloppet två gånger under dagen på SVT Direkt. Först efter att Boris Johnson avgått och sedan senare under kvällen när Jeremy Hunt utsetts till ny utrikesminister. Jag var även med i morgonstudion dagen efter och pratade om kaoset i brittisk politik.

Ikväll spelar alltså England mot Kroatien i semi-final. Imorgon ska jag vara med i Morgonstudion igen och prata om hur stämningen är efter matchen och hur engelsmännen ser på fortsättningen i VM. Sven-Göran ”Svennis” Eriksson ska vara med samtidigt. Imorgon kommer även USA:s president Donald Trump till London. Stora protester väntar. På fredag ska jag vara med i Morgonstudion återigen och prata om vilket mottagande han får. Bråda dagar som sagt.

Nedan kan ni se när jag var med i Morgonstudion och pratade om Boris Johnsons avgång som brittisk utrikesminister.

Fel
Den här filmen finns inte