Just nu pågår Frieze, en av världens största och mest välkända konstmässor, i London. De globala jättemässorna har blivit allt mer populära de senaste åren, men de har också ändrat karaktär. Från att ha varit en plats att upptäcka nya konstnärer har det blivit en lekplats för rika konstsamlare.

Frieze Art Fair är den absolut största konsthändelsen i London under året och intresset är stort inte bara bland londonbor och britter. Det flyger in konstintresserade personer från hela världen för att vara med. Det är en stor händelse generellt och det är många fester, konstutställningar och seminarier runt omkring i London kopplade till Frieze.

Konstmässan äger rum i London varje höst i ett gigantiskt tält i Regents Park, 160 av världens största och mest väl ansedda gallerier finns representerade. De visar framför allt upp samtida konst från några av världens just nu främsta konstnärer. Men det pågår också en parallell mässa bredvid, Frieze Masters, som visar mer klassisk konst. Utanför finns det också en skulpturpark.

Om man jämför med andra internationella mässor tillhör Frieze bland de riktigt stora. Förutom i London anordnas Frieze också i New York på våren, nästa år kommer de också ha en konstmässa i Los Angeles. De enda konstmässorna som kan konkurrera i storlek och anseende är nog Art Basel i Schweiz, Miami och Hong Kong, samt the Armory i New York.

Årets tema för konstmässan är ”Social Work”. En panel bestående av kvinnliga konsthistoriker och konstkritiker har valt ut ett antal samtida kvinnliga konstnärer som ska belysa teman som identitet och synlighet. För mig var det framför allt många häftiga skulpturer som stack ut i mängden, flera av dem syns på bilderna ovan. Annars är det roligaste med att gå på Frieze att kolla in alla andra människor som är där. Det är väldigt bra people watching.

Tidigare i veckan träffade jag den svenska galleristen Magnus Karlsson som varit med på Frieze London under 10 år. Han berättade att mässan ändrat karaktär genom åren. Från att ha varit en plats för gallerister att visa upp nya konstnärer, är det nu något av de rika konsthandlarnas lekplats. De är inte intresserade av oetablerade konstnärer utan vill framför allt se de redan erkända storheterna i samtidskonsten. Priserna på konsten som säljs på Frieze är därefter.

Magnus Karlsson tror att Frieze och de andra jättemässorna framöver mest kommer ha med de riktigt stora globala gallerierna. De som är lite mindre har inte samma resurser och möjligheter att fånga mässbesökarnas intresse. Han tror istället vi kommer att få se mindre mässor och samarbeten mellan olika gallerier så att också nya konstnärer har möjlighet att nå en ny publik i utlandet.

I morse var jag med i Morgonstudion och pratade om årets Frieze och hur de internationella konstmässorna ändrat karaktär genom åren. Finns att se här från kl.8.08