Om drygt fem månader lämnar Storbritannien EU men toppmötet i Bryssel igår slutade utan ett brexit-avtal i sikte. Medan EU förbereder sig för ett avtalslöst utträde öppnade Theresa May för ett förlängt  övergångsperioden. Detta har fått kritikerna i Storbritannien att se rött för det skulle innebära att Storbritannien fortsätter att betala dyra avgifter till EU ytterligare en tid utan att riktigt veta för vad.

Det är framför allt dom hårdföra brexit-anhängarna inom Theresa Mays egna parti som är mest upprörda. De vill helst lämna EU så fort som möjligt. De menar att den förlängda övergångsperioden riskerar att kosta britterna flera miljarder pund, utan att man vet vad man får för pengarna. Det finns också en oro för att den här övergångsperioden kan komma att förlängas gång på gång och att det absoluta utträdet skjuts upp i en evighet.

Som det ser ut idag kommer Storbritannien lämna EU den 20 mars nästa år. Efter det kommer det att vara en övergångsperiod med samma regler som idag fram till sista december 2020. Det man har diskuterat nu är att förlänga den här övergångsperioden ytterligare  upp till ett år till slutet av 2021. Premiärminister Theresa May försöker tona ned det hela och säger att det skulle handla om några få månader. Hon säger också att hon inte föreslår en förlängning just nu, men att hon tycker det är bra om möjligheten finns.

Det som händer om Storbritannien lämnar EU utan avtal är att alla nuvarande regler och avtal slutar gälla från en dag till en annan.Storbritannien blir som vilket annat land som helst utanför EU när det gäller tullar, visumkrav och medborgerliga rättigheter, I praktiken kan det till exempel innebära att flygplan inte får lyfta eller landa på brittisk mark, att tågtrafiken mellan Paris och London stoppas, att det blir brist på vissa matvaror och mediciner och milslånga lastbilsköer vid Dover.

När det gäller svenska företag verksamma i Storbritannien riskerar de att drabbas av att det införs tullar på varor som tidigare varit tullfria. Värst kan det bli för branscher som jobbar med livsmedel och drycker, där det förutom tullar, finns krångliga handelshinder och en trög administration. När det gäller svenskar bosatta i Storbritannien är det lite oklart vad som kommer hända vid en avtalslös Brexit. Klart är i alla fall att de svenskar som har bott i Storbritannien minst fem år kommer ha rätt att stanna även vid det scenariot.

De allra flesta ser dock ett avtalslöst scenario som något man vill undvika i största möjliga mån, de tror och hoppas också att Storbritannien och EU trots allt ska komma överens i elfte timmen. Samtidigt är det också allt fler som ansluter sig till kravet om att ha en till folkomröstning om Brexit. Men det har Theresa May sagt bestämt nej till.

Tidigare i morse var jag med och pratade om det här i Morgonstudion.