Ikväll är det dags för nästa steg i Brexit-frågan då underhuset i Storbritannien ska rösta om Mays fortsatta plan framåt och olika ändringsförslag från ledamöterna. Hittills har över förslag lämnats in. Vilka som det kommer att röstas om blir klart först under dagen idag.

Under morgonen idag kom det uppgifter om att olika grupper inom det konservativa partiet, båda hårdföra ”brexitörer” och de som vill stanna kvar i EU, har börjat prata med varandra och skissa fram alternativ för hur det kan se ut om Theresa Mays förslag inte går genom och det blir en helt avtalslös Brexit. Det handlar bland annat om att förlänga övergångsperioden ett år till sista december 2021 för att få mer tid att förhandla fram ett frihandelsavtal och undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland.

Allt fler i Storbritannien börjar inse att risken för en avtalslös Brexit blir större och större för var dag som igår. Idag är det exakt en månad kvar till utträdet den 29 mars, men än finns ingen lösning i sikte. Igår gick också flera av Storbritannien största matvarukedjor och restauranger ut gemensamt och sa att det kommer bli tillfällig brist på färska matvaror och höjda matpriser om Storbritannien lämnar EU utan avtal om två månader.

Theresa Mays Brexit-avtal röstades ner med förkrossande siffror härom veckan. Fram till igår kväll betedde sig Theresa May i stort sätt fortsatt som att inget har hänt. I förra veckan lade hon fram sin plan B för hur Brexit-utträdet ska se ut och det var i stort sett samma avtal som röstades ned med rekordsiffror veckan innan. Det är flera som har gjort referenser till filmen ”Måndag hela veckan”, där Bill Murray återupplever samma dag om och om igen.

Men igår kväll rapporteras det om att hon ska ha uppmuntrat sina konservativa partikollegor att ställa sig bakom ett tilläg där man ska hitta en alternativ lösning till den kontroversiella ”backstoppen”, eller skyddsnätet, som  ska förhindra att det blir en hård gräns mellan Irland och Nordirland.

Inför dagens debatt i underhuset har de ledamöter som vill fått lägga fram förslag på ändringar och tillägg till Theresa Mays förslag på hur Brexit-utträdet ska se ut. Utöver förslag till ändringar när det gäller den så kallade backstoppen handlar det bland annat om att skjuta fram Storbritanniens utträde från EU till slutet av året, ha en andra folkomröstning om Brexit, eller förhindra att det kan bli en helt avtalslös Brexit.

Underhusets talman John Bercow har en speciell roll i detta som har varit omdiskuterad. Det är han som bestämmer vilka av alla dom här tilläggen som ledamöterna kommer att få debattera och rösta om senare idag. Som talman ska John Bercow så klart vara helt neutral och opartisk. Men det har ändå blivit en debatt om att han gynnar den sida som vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU. Något han så klart själv förnekar. Det pratas till och med om regeringen kommer beröva John Bercow en framtida plats i överhuset när han slutar som talman.

I brittisk media spekulerar de i alla fall att två av tilläggen som presenteras kan ha en chans att få en majoritet i underhuset. Det handlar dels om förslaget om att ta bort eller ändra villkoren för den här backstoppen eller skyddsnätet, samt ett annat förslag om att skjuta på Brexit-utträdet till senare i år. Men även om de har tilläggen röstas genom måste EU också godkänna alla ändringar som görs, vilket är långt ifrån självklart. Senare ikväll vet vi hur det blir.

I morse var jag med i Morgonstudion och pratade om det här. Går att se här från kl.8.08