Nyligen dömdes drill-duon Skengdo x AM till nio månaders villkorligt fängelse efter att ha uppträtt med låten ”Attempted 1.0” på arenan Koko i södra London. Anledningen är att låttexten handlar om våldsamma bråk med två rivaliserande gäng i södra London. Bara under 2018 dog tre personer ur de här gängen. Även om polisen inte kunde koppla samman Skengdo x AM till morden, eller annan kriminell aktivitet, förbjöds de i augusti förra året från att framföra låten och att posta den online.

När klipp från deras uppträdande började cirkulera ställdes de därför inför rätta för att ha brutit mot förbudet. Det ska vara första gången i modern tid någon döms till fängelse i Storbritannien enbart för att ha framfört en låt. Domen har väckt motstånd bland både människorätts-organisationer och organisationer för yttrandefrihet.

Drill-musiken föddes i Chicago i början av 2010-talet och kan beskrivas som en sorts undergrupp till rap. De senaste åren har drill-musiken blivit stor bland rappare i brittiska utanförskapsområden. De lägger ut hemmagjorda musikvideos på youtube, ofta med både våldsamma texter och musikvideos.

Fram till för något år sen var drill-musiken ett relativt okänt fenomen men på förra året kopplade brittiska medier ihop musikstilen med ökningen av ungdomsvåldet i landet. Samtidigt har drill-musiken blivit alltmer populär, till viss del även både mer mainstream och rumsren. ”Gun Lean” av artisten Russ är den försa drill-låten att hamna på topp 10-listan i landet. Dansen i musikvideon har blivit en viral trend som härmats av bland annat fotbollsspelare i Premier League.

Det är inte första gången man förfasas över nya musikstilar i Storbritannien. När jazzen nådde Storbritannien på 1910-talet beskrevs den som ”moraliskt dålig”, efter det var det rock’n’roll som tog över stämpeln som förkastlig. På 50-talet valde BBC att bojkotta flera populära låter, bland annat Chick Berry’s Maybellene, för att de ansåg att texten som handlar om otrohet var ”potentiellt moraliskt korrumperande”.

Viss rock’n’roll-musik ansågs också ligga bakom gängvåld mellan Rockers och Mods på 60-talet. Sen kom så klart punken och Sex Pistols bannlystes både på radio och från brittiska scener. När sedan raven gjorde intåg på 90-talet ville den dåvarande konservativa regeringen göra det olagligt att spela musik ”med repetitiva beats” för en större grupp människor. Lagförslaget väcktes av stora protester och blev aldrig verklighet.

När det gäller drill går det att hitta kopplingar mellan musiken och verkliga våldshändelser. Låttexter har använts som bevis i rättegångar och 2017 dömdes bland andra drill-rapparen M-Trap för knivmordet på en 15-årig pojke. Förutom Skengdo x AM har flera andra drill-grupper av polisen förbjudits att nämna vissa personer, gäng och till och med postorter i sina texter.

Förra året gick också den brittiska polisen ut med en mediekampanj där där de anklagade drill-musiken för att elda på våldet i samhället. Polisen har också bett Youtube att ta bort minst 90 musikvideos med drill-musik från sin sajt. Nu har det uppstått en debatt i Storbritannien om man kan döma ut en hel musikstil på grund av att vissa artister är kriminella och om det är rätt av polisen att censurera låttexter.