Terrorgruppen IS är på väg att förlora sina sista fästen i östra Syrien. Den kurdisk-arabiska SDF-millisen, med stöd av USA, inledde en offensiv i området för ett par veckor sen och tiotusentals civila har flytt. Ett mindre område i byn Baghouz är det sista som återstår av IS så kallade kalifat. Inom kort tror man att slaget om också det fästet är över.

Under den här offensiven har hundratals IS-krigare gripits i Syrien och Irak. Här om dagen twittrade USA:s president Donald Trump och varnade för att de kan komma att släppas om inte deras hemländer tar hem dem och ställer dem inför rätta. Norge och Frankrike har öppnat för den möjligheten, medan Sverige, Storbritannien och Danmark är mer motvilliga.

I Storbritannien har frågan om återvändande IS-terrorister väckt stor debatt den senaste veckan. Anledningen är flera intervjuer de senaste dagarna med en ung kvinna som var gift med en IS-krigare. Det handlar om en 19-årig brittisk kvinna som heter Shamima. För fyra år sedan rymde hon tillsammans med två andra 15-åriga tjejkompisar från sitt hem i östra London. De tog sig själva ner till Syrien där de anslöt sig till IS och giftes bort med IS-krigare. Fram till förra veckan visste man inte vad som hänt med flickorna. Men då hittades Shamima i ett flyktingläger i östra Syrien av en journalist som jobbar för tidningen The Times.

Shamima ställde upp på en intervju med journalisten som hittat henne. Hon berättade om vad hon varit med om under de här fyra åren. Bland annat hade hon fött två barn som dött och nu var hon gravid i nionde månaden. Hon sa att hennes önskan var att återvända ”hem till Storbritannien” för att leva ett liv i stillhet tillsammans med sitt kommande barn. Men samtidigt sa hon att hon inte ångrade att hon anslöt sig till IS. Det är framför allt det sista som väckt en hätsk debatt här i Storbritannien.

De flesta som hörs i debatten verkar inte tycka att hon ska få återvända. Till dem hör bland andra inrikesminister Sajid Javid. Anledningen är att hon frivilligt anslutit sig till en terrororganisation som mördat oskyldiga brittiska medborgare och att hon inte ens verkar ångra sig. De som stödjer henne menar att hon är svårt traumatiserad efter fyra år i en krigszon. Att Storbritannien har ett ansvar för sina medborgare och att det brittiska samhället svek henne när hon lyckades bli rekryterad av IS bara 15 år gammal.

Bara för några dagar sedan födde Shamima en liten pojke inne i flyktinglägret. Eftersom Shamima är brittisk medborgare, blir pojken automatiskt det också. Det gör att sociala myndigheter eventuellt kan kopplas in. Men den brittiska regeringen har varit tydliga med att de inte kommer att skicka in någon hjälp till Syrien för att få ut dem. För att de eventuellt ska få hjälp att återvända måste hon på egen hand ta sig till ett brittiskt konsulat i ett land Storbritannien har diplomatiska förbindelser till.