Fetma, och framförallt barnfetma, är ett växande problem i västvärlden. För att göra något åt detta har nu Londons borgmästare Sadiq Khan beslutat att förbjuda reklam för ohälsosam mat i kollektivtrafiken.

Nästan 40 procent av alla 11-åringar i London är överviktiga eller kraftigt överviktiga. Londons borgmästare Sadiq Khan kallar problemet för en tickande bomb som riskerar att skapa stor belastning på sjukvården framöver. I Storbritannien beräknas fetma vara den bidragande faktorn till över 22 000 cancerfall varje år.

Sadiq Khan har även gjort sig känd för att kämpa mot övervikt bland barn. För något år sen ville han till exempel förbjuda snabbmatsställen att öppna restauranger i närheten av skolor. Med förbudet vill han underlätta för föräldrar i framför allt utsatta områden att göra hälsosamma val för sig själva och sina barn. Tanken med förbudet är att om barn inte ser reklam för onyttigheter ska pressen på föräldrarna minska att köpa produkterna.

Reklamförbudet handlar om mat och dryck med mycket fett, socker och salt. Produkter som kommer att omfattas är till exempel läsk, hamburgare, choklad, chips och salta nötter. Snabbmatskedjor och läskföretag får inte heller göra reklam med enbart loggor. Däremot får de göra reklam för mer hälsosamma alternativ som light-drycker utan tillsatt socker och osaltade nötter.

Said Khan har tittat på ett liknande reklamförbud som infördes i Amsterdam här om året där resultatet varit resultat. Överlag har beslutet tagits emot väldigt bra. I en undersökning svarade över 80 procent av londonborna att de var positiva till förbudet. Organisationer och personer som är aktiva i kampen mot fetma är också positiva.

Till de som är negativa finns annonsföretag som menar att TFL, som ansvarar för kollektivtrafiken i London, riskerar att förlora flera 100 miljoner kronor i annonsintäkter. Det kan i sin tur riskerar att leda till höjda biljettpriser. De menar också att det inte finns några bevis för att ett reklamförbud mot ohälsosam mat skulle minska barnfetman. De som är positiva till förbudet menar att det är ett steg i rätt riktning. Men många vill också att förbudet även ska gälla TV-reklam för ohälsosam mat, särskilt i anknytning till familjeprogram.

Med reklamförbudet hoppas man vända trenden med barnfetma och problemet med fetma generellt. Den vuxna befolkningen i Storbritannien är den fetaste i Västeuropa och andelen svårt överviktiga, med ett BMI över 30 år, har nästan fördubblats bara sedan 90-talet. Förhoppningen är också att reklamförbudet i London ska spridas och gälla över hela Storbritannien och på fler platser än i lokaltrafiken.

Tidigare i morse var jag med i Morgonstudion och pratade om detta. Finns att se här från kl.6.51