Inom kort kommer Meghan Markle och prins Harry få tillökning. Världens blickar kommer då vändas mot det brittiska kungahuset, men även blickarna från amerikanska myndigheter. Det eftersom både Meghan Markle och hennes framtida barn måste betala amerikansk skatt. Något som skulle kunna ge det amerikanska skatteverket, IRS, insyn i de hemliga kungliga tillgångarna.

Precis som i Sverige har kungligheterna en rad olika inkomster. De får dels apanage av staten som bland annat ska täcka statsbesök, personalkostnader och underhåll av ett flertal slott. De har också en rad andra privata tillgångar, som mark och andra investeringar, samt en världens största konstsamlingar. Värdet på dessa tillgångar är inte helt offentliga alla gånger. Drottningen behöver enligt brittisk lag inte heller betala någon skatt, men hon gör det ändå frivilligt.

Men värdet på de hemliga tillgångarna kan nu alltså komma att offentliggöras. Det eftersom Meghan Markle är amerikansk medborgare. USA har en unik skattelagstiftning som innebär att alla amerikanska medborgare måste betala skatt oavsett var i världen de är bosatta. Det enda sättet att slippa betala skatt är att frånsäga sitt amerikanska medborgarskap. Eftersom Meghan Markle fortfarande inte är brittisk medborgare kan hon inte göra det just nu. Men det spekuleras i att hon eventuellt vill göra det i framtiden.

När det gäller prinsparets framtida barn kommer det med största sannolikhet födas i Storbritannien. Men det kommer också att bli amerikansk medborgare vare sig de vill det eller inte. Enligt amerikansk lag blir ett barn automatiskt amerikansk medborgare om någon av föräldrarna är det och har bott i USA i minst 5 år, varav minst två år när de är över 14 år gamla. Deras framtida barn kan inte heller säga upp medborgarskapet innan det blir 16 eller 17 år gammalt och anses vara mogen att uttrycka sin egen vilja.

Båda Meghan Markle och hennes framtida barn kommer vara tvungna att redovisa inkomster och tillgångar på över 200 000 dollar. Hur det framtida barnets tillgångar ser ut är inte offentligt. Men troligen finns det en eller flera fonder upprättade som ska ge inkomster till alla i kungafamiljen och deras ättlingar. Det är här man tror att det amerikanska skatteverket kan få en unik insyn i hur de här tillgångarna ser ut.  Det kan även handla om resor bekostade av drottningen och övernattningar på hennes slott som kan komma att beskattas

Enligt amerikanska skatteregler måste de också redovisa gåvor till ett värde på över ca 16 000 dollar, det oavsett om du äger dem eller inte. I Meghan Markles fall handlar det både om hennes förlovningsring och vigselring samt inte minst deras nyligen renoverade hus Frogmore Cottage i Windsor som är värt 10-tals miljoner kronor. I Storbritannien diskuteras det nu om Drottningen kommer tveka till att låna ut tiaror och smycken till Meghan i framtiden, eller om det framtida barnet ska få låna drottning Victorias vackra silverskallra. Det eftersom de inte vet om ett sådant lån måste beskattas.

Den brittiska kungafamiljen pratar i stort sett aldrig om pengar, så de håller så klart tyst i den här frågan. I brittisk press har dock vissa tabloider kallat det här en ”mardröm” och sagt att  kungafamiljen är så oroade över det här att de har anlitat ett amerikanskt företag för att få finansiell rådgivning. Kungafamiljen är helt enkelt inte vana vid att få sina tillgångar granskade.

Om det här kommer påverka hur kungahuset hanterar tillgångar kopplade till prinsparet är svårt att säga. Än så länge verkar det inte ha hindrat dem och i nuläget vet de inte heller hur nogräknade amerikanska myndigheter kommer att vara. Det här är första gången en amerikansk medborgare har gift in sig i den brittiska kungafamiljen, så det finns ingen praxis att luta sig tillbaka på. Edvard VIII, drottning Elizabeths morbror, gifte sig i och för sig med amerikanskan Wallis Simpson, men han var också tvungen att abdikera från tronen på grund av det äktenskapet.