Strax före lunch igår kom beskedet om att Wikileaks grundare Julian Assange gripits av brittisk polis i London. Assange som de senaste sju åren befunnit sig på Ecuadors ambassad. Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro. Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades där asyl.

Att han greps igår var inte alls särskilt överraskande. Redan i helgen som var började det komma uppgifter från Wikileaks att något var på gång. Det kom efter en längre tid av spänningar mellan Julian Assange och Ecuador. Assange anklagas för att ha brutit mot husregler inne i ambassaden. Han ska bland ska han ha blandat sig i andra länders angelägenheter, men anklagas också för att ha åkt skateboard inomhus och för att ha varit allmänt otrevlig mot ambassadens personal.

Nu senast har det läckts privata bilder och videofilmer tagna hemma hos Ecuadors president Lenin Moreno, där Wikileaks misstänks ligga bakom. Lenin Moreno har tidigare kallat Assange för både ett ”ärvt problem” och en ”sten i skon”. Enligt uppgifter ska Storbritannien och Ecuador länge ha fört samtal om Julian Assanges framtid. Igår stod det alltså klar att Ecuador dragit tillbaka Julian Assanges asylansökan och medborgarskap. Och brittisk polis kunde gå in på ambassaden och gripa honom.

Julian Assange fördes först till en polisstation i centrala London innan han några timmar senare dök upp vid domstolsförhandlingar där han gjorde tummen upp mot det samlade pressuppbådet. Domaren ansåg honom skyldig till att brutit mot villkoren gällande borgen, något som kan ge honom upp till tolvs månaders fängelse i Storbritannien. Senare framkom det också att USA begär att han utlämnas till landet.. Amerikanska åklagare åtalar Assange för förberedelse till dataintrång. Han misstänks för att ha hjälpt visselblåsaren Chelsea Manning att bryta sig in i säkerhetsklassade datorer år 2010

Det enda brottet han åtalas för än så länge i USA är alltså förberedelse till dataintrång som kan ge max fem års fängelse i USA. I normalfallet kan ett land som begär en person överlämnad inte lägga till åtalspunkter i efterhand. Det finns undantag från den regeln. Det är om nya uppgifter om Julian Assange kommer fram allt eftersom, men då måste USA få godkänt av Storbritannien för att införa nya åtalspunkter. Storbritannien kommer nog se till att få ordentliga löften på att inga nya åtalspunkter kommer införas. Men det finns också de som tror att USA kommer bryta mot eventuella löften om Assange väl utlämnas.

Assange har koppling till Sverige också. Utredningen om misstänkt våldtäkt lades ner 2017 av logistiska skäl. Men den skulle rent teoretiskt kunna återupptas igen då fallet inte preskriberas förrän nästa år. Igår sa den svenska chefsåklagaren att de inte har hunnit ta ställning till de uppgifter som finns än, men att de följer utvecklingen. Samtidigt sa Assanges svenska advokat Per E Samuelson att han inte tror att Julian Assange kommer utlämnas till Sverige, då USA har förtursrätt enligt internationella regler.

Nya domstolsförhandlingar kommer att äga rum via videolänk i början av maj och kommer att handla om Julian Assanges eventuella utlämning till USA. Där kommer han och hans advokater få lägga fram sina argument för att en sådan utlämning inte kan ske. Även om det tas beslut om utlämning kan Julian Assange överklaga det beslutet i flera olika distanser. Så det här kommer troligen dra ut på tiden.