I London fortsätter de stora klimatprotesterna även denna vecka. Det är demonstranter från klimatgruppen Extinction Rebellion som blockerat flera platser i staden sedan förra måndagen. Antalet människor som gripits i samband med protseterna är nu över 1000.

Extinction Rebellion-aktivisterna vill framför allt få upp klimatfrågan på agendan och stoppa massutrotningen av djurarter på vår planet. De säger att de vill att politikern ska börja säga sanningen om hur allvarligt läget är för miljön, samt att Storbritannien ska har ett nettoutsläpp av koldioxid på noll procent så tidigt som år 2025. De vill även se en sorts medborgarkommité som ska få berätta hur dom tänker kring de här frågorna.

Klimatgruppen Extinction Rebellion är en socio-politisk rörelse som grundades för mindre en ett år sen i Storbritannien. Deras syfte är att få uppmärksamhet för klimatfrågan  och för att hindra en ekologisk kollaps. De använder sig av en taktik med fredlig civil olydnad och säger sig vara inspirerade av bland andra Mahatma Ghandi, suffragetterna, Martin Luther King och Occupy-rörelsen.

Protesterna var förra veckan spridd över stora delar av London. De ägde framför allt rum vid Waterloo Bridge, Oxford Circus och utanför parlamentet. De har varit svåra att undvika om man bor i London och har fått väldigt stort genomslag i brittisk press. På sätt har aktivisterna verkligen lyckats få klimatfrågan på agendan.

Än så länge har det handlat om fredliga protester som närmast kan liknas vid gatufester. Jag har sett både pensionärer och barn som deltagit. Aktivisterna har tagit med sig träd och blommor, byggt skateboardramper mitt i vägen, haft konserter och DJ:s som spelat musik. Skådespelerskan Emma Thompson höll också ett tal från en rosa båt som stod parkerad mitt i Oxford Circus större delen av förra veckan. Igår anordnades också en ”die in” på Natural History Musuem där aktivister helt enkelt la sig ner och spelade döda under det stora blåvalsskelettet i entrén.

Över 1000 personer har gripits och det har pratats om att poliscellerna varit fullbelagda så att vissa har fått åka till städer som Brighton eller Luton istället. Polischefen här i London säger att hon aldrig har varit med om att så många gripits vid en protest tidigare. Något som är lite speciellt är att aktivisterna många gånger själva har velat bli gripna. Oftast släpps aktivisterna efter några timmar och sluter då direkt upp i protesterna igen. Men det är sagt att dom förmodligen kommer att kallas in till ytterligare förhör vid senare tillfällen och då få sina straff.

Det är svårt att säga hur stödet för de här protesterna ser ut i allmänheten i stort. Vissa tabloider skriver att folk är väldigt upprörda. Men när jag har varit ute på stan känns det som att folk mest har varit nyfikna och tyckt att det varit spännande. Samt att det är bra att klimatfrågan kommer upp på agendan. Det har säkert påverkat att det har varit både påskledigt och väldigt fint väder den senaste veckan. Men det är klart att det är irriterande för de som har bråttom till jobbet, eller de som jobbar med varutransporter eller åker taxibilar.

I går höll den svenska klimataktivisten Greta Thunberg ett tal vid Marble Arch där hon uppmanade demonstranterna att aldrig ge upp sin kamp för klimatet. Greta Thunberg har verkligen fått ett enormt genomslag här i Storbritannien, precis som i stora delar av övriga världen. Hon beskrivs av många som en stor förebild och ses lite som en rockstjärna.

Igår samlades 1000-tals personer för att höra henne tala i Hyde Park och senare på kvällen ringlade kön lång för att se henne delta i ett panelsamtal. Nu idag ska hon till parlamentet och träffa talmannen John Bercow och alla partiledare förutom Theresa May, som skickar sin miljöminister i sitt ställe.

Tanken är att Extinction Rebellion ska genomföra protester hela den här veckan också. Det pratas också om att protesterna ska gå in en ny fas, där aktivisterna vill föra samtal med politiker. Det spekuleras även att de kommer försöka hindra politiker från att ta sig in i parlamentshuset. Men det återstår att se hur det blir med det.