EU-valet närmar sig och trots Brexit kommer Storbritannien delta i valet den 26 maj. Det parti som nu verkar ligga bäst enligt opinionsundersökningar är det nystartade Brexit-partiet som i vissa mätningar är större än både Konservativa partiet och Labour tillsammans.

Tanken är ju att Storbritannien ska lämna EU senast sista oktober i år. Så man kan tycka att det är konstigt att landet måste vara med i EU-valet nästa vecka. Men eftersom Storbritannien fortfarande är en medlem i EU måste de enligt lag delta. Theresa May jobbade hårt för att Storbritannien skulle ha lämnat EU vid det här laget. Bara för några veckor sen sa hon att det var möjligt att få genom ett utträde. Men det var nog få utöver henne själv som egentligen trodde att det skulle vara möjligt.

I de senaste opinionsmätningarna ligger alltså det helt nystartade Brexit-partiet bäst till. Det är ett helt nystartat parti grundat av den gamla Ukip-ledaren Nigel Farage. De koncentrerar sig helt på en fråga – att Storbritannien ska lämna EU med en hård Brexit. Medan alla andra partier har förträngt det kommande EU-valet har Nigel Farage och Brexit-partiet förberett sig hela vintern och var väl förberedda min sin valkampanj när det blev klart att EU-utträdet sköts upp till sista oktober. Något som har lönat sig.

För de som inte vet vem Nigel Farage är så är han före detta partiledare för det EU-kritiska partiet Ukip där han var partiledare i flera omgångar. Han har också suttit i EU-parlamentet för Ukip i 20 år. Inför Brexit-omröstningen för tre år sen var han av de största förespråkarna för att Storbritannien skulle lämna EU. Han kommer ofta med populistiska budskap om att den politiska eliten är mot det vanliga folket. Han har också en nära relation till Donald Trump och var den första brittiska politiker som träffade honom efter att han valts till president i november 2016.

Just nu turnerar Nigel Farage runt England och besöker främst orter där det var många som röstade för Brexit. Han möts där av entusiastiska anhängare som buar när han nämner Theresa Mays och Jeremy Corbyns namn. Det är många väljare som är missnöjda med hur regeringen och Labour har hanterat Brexit-frågan och det verkar som att de dras till Brexit-partiet nu för att vädra sitt missnöje. Fram till i mitten av april i år var det ganska många som stötte det andra EU- kritiska partiet Ukip. Men stödet för Ukip har kollapsat helt på bara en månad.

Även stödet för de konservativa och Labour har gått ner sen Brexit-partiet lanserades förra månaden. Framför för allt för det konservativa partiet har stödet kollapsat helt. Förmodligen på grund av att det är många av deras väljare som är missnöjda med hur Brexit-förhandlingarna har sett ut den senaste tiden. Det ser ut som att de kommer gå mot ett rekorddåligt val och vissa tror till och med att de kan bli femte eller sjätte största parti. Även för Labour går det ganska dåligt. Men de är fortfarande näst största parti och ligger på ungefär samma nivå som vid EU-valet för fem år sen.

Intresset för EU-valet är väl inte jättestort. De flesta var inställda på att Storbritannien inte skulle vara med i EU-valet och det konservativa partiet har inte ens inlett någon valkampanj. Det är väl framför allt Brexit-partiet och de partier som vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU som är engagerade. Det är troligen de partier det kommer gå bäst för också. EU-valet blir ett sätt för väljarna att säga vad de tycker om Brexit.

De här opinionsmätningarna gäller så klart valet till EU-valet. Precis som i Sverige så brukar det gå bättre för mindre partier i EU-valet jämfört med valet till parlamentet. Men i de senaste opinionsundersökningarna går det bra för dem ändå. I en opinionsundersökning gjord för the Guardian var de tredje största parti med 21 procent, bara en procentenhet efter det konservativa partiet som låg på andra plats.

Det finns flera partier som vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU, de slåss alla om samma röster vilket riskerar att straffa sig. För närvarande går det bäst för Liberaldemokraterna och Det gröna partiet som båda ligger på runt 10 procent. Change UK startade tidigare i år av avhoppare från det konservativa partiet och Labour. De fick mycket stöd i början, men det har minskat med tid troligen på grund av inre stridigheter i partiet och ett ganska splittrat budskap.