Nu står det klart att Storbritanniens tidigare utrikesminister Boris Johnson siktar på att bli ny partiledare för det konservativa partiet Tories och att han därmed också är ute efter posten som premiärminister. Det sade han under ett möte i Manchester igår. Därmed är spekulationerna igång om att Theresa Mays dagar som premiärminister är räknade.

Det sågs som en illa dold hemlighet att han skulle meddela att han var intresserad av att bli premiärminister. Boris Johnson har sedan länge lett mätningar om den som är mest trolig att ta över ta över rollen som partiledare för det konservativa partiet. När kandidater öppet säger att de vill ha Theresa Mays jobb kan det tolkas som att hennes dagar är räknade.

Förhållandet mellan Boris Johnson och Theresa May kan bäst beskrivas som frostigt. Förra sommaren avgick Boris Johnson som utrikesminister under buller och bång som protest mot det  Brexit-förslag Theresa May tagit fram. Ända sedan dess har han försökt undergräva hennes ställning, ofta genom sin återkommande kolumn i Daily Telegraph där han titt som tätt sågar hennes Brexit-förslag längs fotknölarna.

Boris Johnson är den mest välkända kandidaten hos den breda massan. De flesta av de andra kandidaterna kämpar med den biten. Samtidigt är han en riktigt vattendelare. De som gillar honom tycker att han säger sanningen och är rolig. De som inte gillar honom tycker att han är en clownaktig populist.

Theresa May har tidigare sagt att hon vill få genom sitt Brexit-förslag i underhuset och att hon därefter ska avgå som premiärminister. I början av juni kommer en fjärde omröstning hållas om hennes förslag och få tror att det kommer få stöd av en majoritet. Igår kom det uppgifter om att Theresa May nu gått med på att meddela datum för sin avgång efter den omröstningen oavsett resultat. Det för att kunna avgå under ”mindre förnedrande omständigheter”.

Just nu har Boris Johnson lägst odds hos vadslagningsfirmorna att bli nästa ledare för det konservativa partiet. Men han är så klart inte ensam om att vilja ta över efter Theresa May, det finns runt 20 personer man tippar som kandidater. Förutom Boris Johnson verkar också Dominic Raab, Michael Gove och Jeremy Hunt ligga bra till.