Just nu pågår en av världens största trädgårdsmässor, Chelsea Flower Show, i London. Allt började för över 100 år sen och med tiden har den här mässan bara blivit mer och mer uppmärksammad. Kungligheter, kändisar och trädgårdsintresserade från hela världen kommer att ta sig dit i veckan.

En del brukar jämföra Chelsea Flower Show med modeveckorna i Paris eller Milano, här kan man se de senaste trenderna inom trädgårdsskötsel. Här finns allt från småskaliga entusiaster som säljer trädgårdsredskap och fröer, till storslagna-showträdgårdar och nya blomsorter, i år 54 stycken, som visas upp för allmänheten för första gången. Det är också många hotell, restauranger och butiker runt hela London som smyckar ut sina entréer och skyltfönster med fantastiska blomsterdekorationer den här veckan.

Chelsea Flower Show är lite av en institution i London som markerar att sommaren är på väg. Drottningen har till exempel bara missat två trädgårdsmässor sen hon blev drottning för 66 år sen. Kungligheterna och kändisarna är väl framför allt där för att kolla på alla fina trädgårdar, dricka pimm’s och champagne. Sen pågår också en massa kringarrangemang runt om i London där societeten minglar.

Under pressvisningen i måndags lyckades jag få en skymt av Kate Middleton när hon visade sin trädgård för ett filmteam från BBC. Jag såg även flera BBC-profiler, skådespelerskan Joan Collins, den kända journalisten Piers Morgon och skådespelaren Stanley Tucci som bland annat varit med i Djävulen bär Prada och Hungerspelen.

Men kändisar i all ära, den typiska besökaren på mässan är framför allt trädgårdsentusiaster som kommer från hela Storbritannien och världen. Britterna älskar verkligen sina trädgårdar. Enligt uppgifter ska hela 27 miljoner britter odla regelbundet. Men det är inte helt lätt att komma in på mässan. Varje år släpps nästan 170 000 biljetter och de brukar ta slut flera veckor i förväg.

Ett uttalat tema för årets mässa är att återkoppla till naturen. Det är mycket fokus på att använda trädgårdar för att öka både den mentala och fysiska hälsan hos folk. Sedan var det många trädgårdar som tog upp miljöteman som klimatförändringar, hållbart odlande, invasiva arter och nedskräpning av plast.

Årets stora snackis är att Kate Middleton har varit med och designat en av trädgårdarna. Välgörenhetsorganisation Camfed, som jobbar för flickors utbildning har, också designat en trädgård. Eftersom Meghan Markle är engagerad i Camfed, har de brittiska tabloiderna givetvis försökt blåsa upp det hela och säger att de är bittra konkurrenter som slåss om rampljuset. Det trots att de båda trädgårdarna är med i olika kategorier och Meghan Markle inte varit inblandad alls i designen.

De båda trädgårdarna är väldigt olika i sin stil. Kate Middletons trädgård är väldigt lekfull med en tät skog en rinnande bäck, trädkoja och en gunga. Det är tänkt att den ska uppmuntra till lek för framför allt barn. Camfeds trädgård är en afrikansk trädgård som vill visa på hållbart odlande. I trädgården finns också ett sorts utomhus-klassrum som vill visa vikten av att flickor får utbildning.

Ur svenskt perspektiv har Ikea varit med och gjort en av show-trädgårdarna tillsammans med designern Tom Dixon. De har designat en experimentell trädgård som visar hur man kan odla grödor i urbana miljöer i framtiden utan tillgång på stora mängder vatten eller odlingsjord. Under Chelsea Flower Show genomförs det flera tävlingar parallellt med varandra. Till exempel ger man pris till bästa florist och bästa nya växt. Men det största och finaste priset går till bästa ”Show-trädgård”. Där tävlar de mest storslagna trädgårdarna mot varandra i år bland andra Kate Middleton och Ikea.