Idag inleddes president Trumps tre dagar långa statsbesök i Storbritannien. Han kommer officiellt mötas av pompa och ståt där han kommer träffa kungligheter och medverka vid en stor ceremoni på onsdag för att hedra att det har gått 75 år sen Dagen D under andra världskriget. Men britterna generellt verkar inte så glada över besöket.

Labours partiledare Jeremy Corbyn och underhusets talman Joh Bercow har till exempel båda tackat nej till att vara med på middagen på Buckingham Palace. John Bercow har inte heller bjudit in Donald Trump till att hålla ett tal i underhuset som annars är brukligt. Donald Trump själv påstår dock att britterna älskar honom.

När han var på besök i Storbritannien ifjol möttes han av massiva protester, så väntas det bli även denna gången i städer över hela Storbritannien. De största protesterna väntas äga rum imorgon samtidigt som Donald Trump träffar Theresa May i Downing Street, men det kommer även vara protester idag och på onsdag. Precis som förra året kommer den gigantiska luftballongen föreställandes Donald Trump i blöja segla i skyn utanför parlamentet. Det spekuleras även i att en jätterobot föreställande Donald Trump sittandes på guldtoalett kommer att dyka upp.

Den stora skillnaden mot förra året är att Donald Trump till stor del kommer att befinna sig i London. Förra året ägde de flesta aktiviteterna rum utanför huvudstaden, så att han slapp se protesterna. Men troligen kommer han slippa se dem även i år då polisen kommer att spärra av stora områden i London var han än befinner sig. Förmodligen kommer de vara så långt borta att han inte ens hör dem.

Inför besöket har Donald Trump varit tydlig med att han vill att förre utrikesministern Boris Jonson efterträda May. Han tycker också att Nigel Farage ska leda förhandlingarna om Brexit och att landet borde lämna EU utan avtal. Hans uttalanden har tagits emot med en viss förundran och har också möts av hel del kritik, framför allt att han favoriserar Boris Johnson i racet om att bli nästa premiärminister. Där har bland andra oppositionsledaren Jeremy Corbyn sagt att han inte tycker att USA:s president ska blanda sig vem britterna väljer som ledare.Men samtidigt förväntar britterna sig det oväntade av Donald Trump och det skulle nästan chocka mer om han inte kom med några fler kontroversiella uttalanden när han är här.

En bra relationen till USA är oerhört viktigt för Storbritannien. Särskilt nu när Storbritannien ska lämna EU senare i höst, hoppas britterna att de ska få till ett bra handelsavtal med USA. Där är britterna mer beroende av USA, än tvärtom. Samtidigt har de båda länderna haft ett särskilt förhållande ända sen andra världskriget och det förhållandet vill såklart fortsätta vårda.

Theresa May tar emot Donald Trump under det absoluta slutet av hennes tid som premiärminister. Eftersom hon kommer att avgå i slutet av denna vecka, så kommer det nog vara svårt att få till några bindande avtal mellan USA och Storbritannien. Det känns lite som att Theresa May valde att skjuta upp sin avgång till denna vecka att att hon skulle hinna med att träffa Donald Trump. För 2,5 år sen var hon den första världsledaren som träffade Donald Trump efter att han svurits in som president. Redan då lovade hon honom ett officiellt statsbesök i Storbritannien, ett beslut som kritiserades redan då.

Men de båda ledarna kommer utöver ett framtida handelsavtal diskutera klimatfrågan, konflikten mellan Israel och Palestina, de ökade spänningarna mellan USA och Iran samt USA:s oro över att telekomjätten Huawei ska få vara med och utveckla 5G-nätet i Storbritannien.

Utöver Theresa May och drottningen kommer Donald Trump träffa stora delar av kungafamiljen. Dock inte Meghan Markle, som är föräldraledig. Tur är väl det efter att han kallat henne ”nasty” i en intervju med The Sun i helgen, något han själv förnekar trots att det finns ljudupptagningar. Imorgon tisdag kommer han att vara värd för en bankett på det amerikanska residenset och det pratas om att han har bjudit in både Boris Johnson och Nigel Farage. Men det återstår att se om Nigel Farage dyker upp. Han påstår att den brittiska regeringen har förbjudit honom från att träffa Donald Trump.