Storbritanniens relation med USA har stått i fokus under Donald Trumps tre dagar långa besök i London och Portsmouth som avslutas idag. Det har blivit både galamiddag med drottningen och lunchmöte med Theresa May för presidentens del, men hans närvaro har också väckt starka reaktioner och fått tusentals britter att ge sig ut på gatorna för att protestera.

Protesterna var ändå mindre än förväntat. Istället för hundratusentals människor på gatorna, handlade det snarare om tiotusentals. Arrangörerna uppskattar antalet till 75 000 personer, vilket ändå är många. Men inte lika mycket som förra året. Anledningen till att protesterna är mindre i år handlar nog dels om vädret. Det ösregnade igår eftermiddag. Sedan fanns det också en mer uppdämd vrede mot Donald Trump inför besöket förra sommaren, då det var första gången han besökte landet som president, och många fick nog utlopp för sin ilska då.

Donald Trump har som förväntat spelat ner protesternas storlek och betydelse. Igår påstod han felaktigt att tusentals supportrar stod utanför Buckingham Palace i måndags och hejade på honom. Han sa också att han sett protester, men att de var väldigt små och är det någon som påstår att det vara stora protester är det ”Fake News”.

Igår träffades han i alla fall Storbritanniens premiärminister Theresa May. Donald Trump var på gott humör under gårdagens presskonferens och berömde till och med Theresa May för hur hon hanterat Brexit-förhandlingarna. I brittisk press beskrivs den amerikanska presidenten lite som en osäkrad granat som kan explodera vid de mest opassande tillfällen.Under förra årets presskonferens med Theresa May sa han till exempel flera kontroversiella saker. Men i år kunde nog Theresa May andas ut efter presskonferensen eftersom det fortlöpte utan större kontroverser.

Donald Trump sa att Storbritannien kommer få ett bra handelsavtal med USA efter Brexit. Men sa samtidigt att allt är på bordet under förhandlingarna, inklusive den statliga sjukvården, NHS. Det här är något som har rört upp känslor på alla politiska sidor, där politiker från samtliga partier säger att NHS inte får säljas ut på något sätt. Något annat som kom fram var att oppositionsledaren Jeremy Corbyn, som bojkottade middagen på Buckingham Palace i måndags, bett om ett möte med Donald Trump men att Donald Trump tackat nej efter han anser att Jeremy Corbyn är en ”negative force” eller ”negativ kraft”.

För britterna har det framför allt varit fokus på att vårda den speciella relationen till USA och hoppas få till ett bra handelsavtal efter att landet lämnar EU senare i höst. Men där spelade nog mötet med drottningen större roll, än mötet med Theresa May. Donald Trump verkar också inriktad på framtidens ledare här i Storbritannien eftersom Theresa May kommer att avgå som partiledare för Tories senare i veckan. Igår träffade Donald Trump miljöminister Michael Gove och senare idag ska han träffa utrikesminister Jeremy Hunt. Han har också pratat med Boris Johnson på telefon. Alla de här tre kandidaterna ligger bra till att ta över som ledare för det konservativa partiet senare i sommar.

Igår träffade Donald Trump också den kontroversiella politikern Nigel Farage på den amerikanska ambassadens residens. Nigel Farage ville inte gå in på detaljnivå vad de pratade om, men sa att de så klart diskuterat Brexit och att den amerikanska presidenten var på strålande humör. Nigel Farage hade tidigare sagt att den brittiska regeringen försökt förhindrat ett möte mellan han och Donald Trump. Så mötet får nog ses som en nagel i ögat för Theresa May.

I övrigt har det pratats en del är att Donald Trump tagit med sig alla sina fyra vuxna barn och deras parters på besöket till UK. Det spekuleras i att Donald Trump vill att barnen ska ha en bra relation till de brittiska kungligheterna när hans tid som president är över. Barnen har delat friskt på sociala medier vad de har sysslat med de senaste dagarna. Det cirkulerar också ett foto på Ivanka Trump och Jared Kushner när det de tittar fram bakom en gardin i Buckingham Palace. På sociala medier skämtas det friskt om att fotot ser ut att komma från en skräckfilm.