Tio kandidater har sagt ja till att ta över efter Theresa May som ledare för det konservativa partiet i Storbritannien. Det kommer att bli ett intensivt race och redan i slutet av juli ska efterträdaren vara på plats.

Bland de tio som anmält intresse är Boris Johnson klar favorit. Men han är också en riktig vattendelare. Bakom honom ligger utrikesminister Jeremy Hunt och miljöminister Michel Gove på delad andra plats. Något som är intressant är att det faktiskt är Boris Johnson som har minst erfarenhet av samtliga kandidater av att sitta i en regering eller skuggregering.

De senaste dagarna har det mesta av rapporteringen handlat om kandidaternas förflutna och framför allt om de har använt droger eller inte. Det efter att miljöminister Michael Gove erkänt att han använt kokain vid ett flertal tillfällen för ungefär 20 år sen. Det visar sig att nästan alla kandidater använt någon sorts droger, men det mesta handlar om att de prövat marijuana under studietiden. Annars har det mesta så klart handlat om deras syn på Brexit. Samtliga kandidater vill att Storbritannien ska lämna EU på ett eller annat sätt.

Framgångarna för Brexit-partiet har absolut spelat roll i kandidaternas kampanjer. Brexit-partiet blev ju största parti i EU-valet för några veckor sedan och enligt opinionsmätningarna ligger de också väldigt bra till om det skulle bli val till underhuset. Det här har så klart gett hela det konservativa partiet skrämselhicka. Det är tydligt att alla tio kandidater vill se Brexit på ett eller annat sätt. Många tror också att Boris Johnson är den person som är bäst lämpad att locka tillbaka de väljare som har flytt till Brexit-partiet, då han och Nigel Farage är ganska lika i sättet.

Det som talar för Boris Johnson är att han är en av Storbritanniens mest kända politiker. Många tycker att han är rolig och att säger saker som de är. Enligt en opinionsundersökning gjort av Daily Telegraph är han också den enda kandidaten som skulle Tories en majoritet i underhuset om det vore parlamentsval idag. I brittisk press säger man att den enda som egentligen kan stoppa Boris Johnson, är Boris Johnson själv. Han har för vana att säga kontroversiella saker och har eventuellt en del lik i garderoben.

Det som talar för Michael Gove är att han är väldigt erfaren. Efter utrikesminister Jeremy Hunt är han den kandidat som har suttit flest år som minister i en regering eller skuggregering. Han ses kanske också som mer seriös än Boris Johnson, men väcker inte heller entusiasm på samma sätt hos väljarna.

Michael Gove var en av personerna som var ledande i Brexit-kampanjan och ville redan då att Storbritannien skulle lämna EU, så han har trovärdighet där. Han säger också att han vill att Storbritannien ska lämna EU den sista oktober i år, men om det inte finns något färdigt avtal då kan han tänka sig att förlänga utträder ytterligare. Han utesluter också en andra folkomröstning om Brexit.

Det som framför allt talar för Jeremy Hunt är hans erfarenhet. Han är den av kandidaterna som har flest års erfarenhet av att sitta i en regering eller skuggregering. Han har också fått uttalat stöd av båda framstående ministrar som vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU och de som vill att landet ska lämna EU så snart som möjligt.

En annan kandidat som har fått en del uppmärksamhet den senaste tiden är Dominic Raab. Han avgick förra året som Brexit-minister i protest mot det avtal Theresa May tagit fram med EU. Han vill absolut att Storbritannien ska lämna EU senast sista oktober, oavsett om det blir med eller utan avtal. Han sa till och med att han är beredd att stänga ner underhuset för att se till att de inte stoppar Brexit. Något som så klart väckte ramaskri i alla politiska läger som säger att det är odemokratiskt. Meningen med Brexit var ju att underhuset skulle få tillbaka kontrollen från EU.

Det som händer senare idag och nästa vecka är att alla konservativa parlamentsledamöter får rösta på den kandidat de gillar mest. Den kandidat som får minst röster sållas bort tills bara två kandidater återstår. Efter det får alla som är medlemmar i det konservativa partiet och som betalar en årsavgift på 25 pund rösta på de här två kandidaterna. Man tror att det rör sig om ungefär 130 000 personer som har rätt att rösta.

I den första rundan som är idag krävs det minst 17 röster för att gå vidare. Totalt finns det 313 konservativa parlamentsledamöter i underhuset, I nästa vecka kommer parlamentsledamöterna rösta bort en kandidat i taget tills bara två stycken återstår. Efter det får alla medlemmar i det det konservativa partiet ungefär en månad på sig att rösta på vem av dessa två kandidater de gillar mest. Troligen presenteras en ny partiledare någon gång i slutet av juli.

Tidigare i morse var jag med i Morgonstudion och pratade om det här. Jag hade stora problem med ljudet från studion, som till och med försvann under en stund. Ett annat problem var att jag hörde mig själv i eko med cirka två sekunders fördröjning, vilket är otroligt irriterande och gör det omöjligt att prata normalt. Därav att jag tar ut mina öronsnäckor varje gång jag pratar.