Spänningen stiger i frågan om vem som ska bli Storbritanniens näste premiärminister. Fem kandidater är fortfarande med i kampen, efter ytterligare en omröstning igår kväll där Dominic Raab åkte ut. Storfavorit till posten som partiledare och premiärminister är Boris Johnsson. Den enda som verkar kunna stoppa honom är Boris Johnson själv.

Boris Johnson har ett massivt stöd av hårdföra brexitörer i det konservativa partiet och anses vara den som mest troligt kan locka tillbaka väljare som har gått till Brexit-partiet. Men Boris Johnson har också för vana att prata utan manus och säga kontroversiella saker. Här om året jämförde han till exempel muslimska kvinnor som bär heltäckande burka med brevlådor och bankrånare. Något han fick mycket kritik för. Det verkar därför som att det fanns en tydlig strategi från hans sida att prata så lite som möjligt med media för att skapa en ny skandal så här nära inpå valet.

I söndags uteblev han till exempel från en debatt i Channel 4. Det är så klart många här i Storbritannien som tyckte att han var feg för att han inte pratade med media och han pikades också en hel del av övriga kandidater. Utrikesminister Jeremy Hunt ställde till exempel den retoriska frågan vad Winston Churchill skulle tycka om en kandidat som inte ställer upp på debatter eller svarar på några frågor. Det verkade ha fått önskad effekt. Winston Churchill är en politik förebild för Boris Johnson som också har skrivit en biografi över honom. Efter det valde han att ställa upp på BBC-debatten igår.

Boris Johnson har själv sagt att de här debatterna mest riskerar att bli en kakafoni när alla pratar i munnen på varandra. Något han i och för sig fick rätt i när det gäller gårdagens debatt som var lätt kaotisk. Det spekuleras också att han inte vill ställas öga mot öga med en kritisk publik. Gårdagens debatt var utan studiopublik, vilket kanske var en anledning till att han ville ställa upp.

Det allmän intrycket är att BBC:s debatt var väldigt rörig. De olika kandidaterna pratade ofta i munnen på varandra och ignorerade programledaren, vilket gjorde att det var svårt att uppfatta vad de sa. De flesta verkar också tycka att Boris Johnson ändå klarade sig hyfsat, han gjorde åtminstone inte bort sig.

Mycket av debatten handlade så klart om Brexit. Vad som kom fram var att samtliga kandidater vill att Storbritannien ska lämna EU. Michael Gove och Jeremy Hunt kan tänka sig en kortare förlängning av utträdet om ett avtal är inom räckhåll. Boris Johnson och Sajid Javid vill att landet ska lämna landet senast den sista oktober i år, även om det blir med en avtalslös Brexit. Rory Stewart vill å sin sida göra ett nytt försök med det avtal Theresa May tog fram med EU, som redan röstats ned i parlamentet tre gånger.

Rory Stewart är lite av en bubblare som har seglat upp som en potentiell motståndare mot Boris Johnson de senaste dagarna. Han nästan dubblade sitt stöd under gårdagens omröstning, även om han fortfarande ligger knappt efter Jeremy Hunt och Michael Gove. Rory Stewarts stora fördel är att han ses lite som Boris Johnsons raka motsats. Under debatten i helgen ansåg många experter att han var den som gjorde bäst ifrån sig. Han är den enda av kandidaterna som är för en mjukare Brexit och vill inte heller sänka några skatter. Det gör att han är mest populär av kandidaterna hos partierna till vänster om Tories, men det är inte de som bestämmer vem som blir nästa partiledare.

I gårdagens debatt klarade han sig så där. Det var tydligt att han seglat upp som en outsider, då övriga kandidater gaddade ihop sig mot honom. Han verkade vara lite rastlös och gjorde en del konstiga stretchövningar som han hånades för på sociala medier. Han hånades också för att han ”manspreadade” och tog av sig slipsen mitt under debatten. Men han var ändå den kandidat som kanske tydligast stack ut från mängden med sina åsikter.

Boris Johnsson har som sagt tidigare hamnat i problem efter uttalanden om muslimer. Igår kom det en fråga på videolänk från en muslimsk man som frågade om kandidaterna trodde att hårda ord mot muslimer hade konsekvenser. Konstigt nog kändes det som att Boris Johnson var oförberedd på att få den frågan. Han svamlade när han svarade. Han bad visserligen om ursäkt, men sa att hans uttalanden tagits ur sin kontext och förstorats av media. Boris Johnson sa också att hans anfader var muslim, vilket på något sätt skulle göra att han inte själv kan vara islamofob.

Även om Boris Johnson blir vald till partiledare som alla tippar sitter han ändå inte säker som premiärminister. Han är en riktig vattendelare och det finns många som starkt ogillar honom. Om han som premiärminister skulle förespråka en avtalslös eller hård Brexit finns en stor risk att underhuset håller en misstroendeomröstning mot honom.Det finns en majoritet i underhuset som är emot en hård Brexit, så det finns en stor risk att regeringen fälls i sådana fall. Om det händer blir det nyval och där kan allt hända.