Endast två kandidater är kvar i striden om vem som ska efterträda premiärminister Theresa May, Jeremy Hunt och favorittippade Boris Johnson. Men Boris Johnsons väg till 10 Downing Street ser ut att bli betydligt mer krokig än vad han själv hade tänkt sig. Efter att polisen kallats till hans hem efter ett bråk med sin flickvän har all medieuppmärksamhet riktats mot Boris Johnsons privatliv.

Natten mot midsommarafton ringer en granne till Boris Johnsons flickvän polisen efter att högljutt gräl inifrån hennes lägenhet i södra London. Grannen spelar också in en ljudupptagning från grälet och ger materialet till tidningen The Guardian som publicerar vad Boris Johnson och hans flickvän skrikit åt varandra och man ska också flera saker som kraschar i bakgrunden. Nyheten sprids som en löpeld och dominerade nyheterna helt i Storbritannien under helgen.

Tidigare i veckan spreds också ett ”smygtaget” foto till engelska tidningar. Det visar hur Boris Johnson och flickvännen ser kärleksfulla ut på den engelska landsbygden. Många ifrågasatte vem som tagit fotot och varför den skickades till engelska tidningar efter det uppmärksammade bråket. De flesta verkar överens om att fotot är arrangerat eller till och med taget för flera månader sedan och att det har ”läckts” för att ta fokus från lägenhetsbråket. Till saken hör också att Boris Johnsons flickvän är före detta presschef i det konservativa Tories-partiet.

Det är många som tycker att Boris Johnson borde ta bladet från munnen och berätta vad det var som hände som fick polisen att rycka ut mitt i natten. Till saken hör att konservativa väljare normalt tycker att familjevärderingar och moralfrågor är väldigt viktiga. Många ifrågasätter hur lämpligt det är att ha en premiärminister som bråkar så högljutt att grannarna ringer polisen,

Från början var Boris Johnsons anhängare kritiska både mot grannen och The Guardian som först publicerade nyheten. De anklagades för att vara vänster och för att vilja stoppa både Boris Johnson och Brexit. Men den kritiken har fallit lite platt sedan i stort sett alla medier rapporterat omfattande om händelsen, även sådana som vill se en hård Brexit. Flera andra grannar har också vittnat om att de hörde lägenhetsbråket. De som stöttar Boris Johnson menar ändå att det här är en privatsak och inte har något med honom som politiker att göra.

Boris Johnson själv har varken velat svara på vad som hände under bråket eller hur och under vilka omständigheter det här fotot togs och läckte till pressen. Han säger att han aldrig har blandat in sina nära och kära i politiken och aldrig kommer att göra det heller. Han tycker att fokus ska ligga på vad han vill politiskt och inte på hans privatliv.

Det finns en viss poäng i kritiken. Boris Johnson har också ett så pass stort stöd för att han är den som de konservativa väljarna tror kan leverera Brexit. Om man vill påverka stödet för honom ska motståndarna nog mer rikta in sig på vad han har för strategi när det gäller Brexit-frågan, både när det gäller förhandlingar med EU och att få parlamentet bakom sig.

Efter den här skandalen har stödet för honom ändå minskat. Bland väljarna i stort är det nu fler som vill se Jeremy Hunt som nästa premiärminister än Boris Johnson. Även bland konservativa väljare har stödet för honom minskat, men han har fortfarande en betryggande ledning. Och det är medlemmarna i det konservativa partiet som bestämmer vem som till slut blir nästa partiledare och premiärminister.

Samtidigt får Jeremy Hunt litet utrymme vid jämförelse. Även när Boris Johnson inte pratar med media eller bojkottar debatter, blir fokus på det. När det skrivs om Jeremy Hunt är det när han uttalar sig kritiskt om Boris Johnson och kallar honom fegis, eller liknande.

Frågan är vad eller vem som kan stoppa Boris Johnson. Enligt en uppmärksammad opinionsundersökning som kom ut förra veckan tycker de konservativa väljarna att det är så viktigt att Storbritannien lämnar EU att det är värt att både Skottland och Nordirland blir självständiga, att Tories splittras och att ekonomin kraftigt försämras.  Det enda som är värre än en stoppas Brexit är om Labours partiledare Jeremy Corbyn blir premiärminister. Så möjligen då om man fruktar att det blir nyval med Boris Johnson som premiärminister, att det är det som ska stoppa honom från att ta hem det här.