Igår kväll hölls den första och enda tv-sända debatten mellan Boris Johnson och Jeremy Hunt innan det blir klart vem som blir det konservativa Tories-partiets nästa partiledare och Storbritanniens nästa premiärminister. Debatten mellan dem var stundtals väldigt hetsig och båda två pratade ofta i munnen på varandra. Programledaren fick vid flera tillfällen gå in och avbryta och be dem låta den andra parten prata till punkt.

Om man bara ser till debatten var nog Jeremy Hunt vinnaren av den. Han gav ett seriöst och påläst intryck. Han försökte också pressa Boris Johnson att svara konkret vad han tyckte om flera ämnen där Boris Johnson ofta svamlade till svar. Han fick bland annat frågan om han skulle avgå som premiärminister om det inte blir en Brexit senast sista oktober i år, något Boris Johnson har utlovat även om det blir helt avtalslöst. ”Do eller Die”, som han själv uttrycker saken. På den frågan kunde han alltså inte svara ”ja” eller ”nej”.

Boris Johnson pressades också om han kunde uttrycka sitt stöd för Storbritanniens ambassadör i USA, Kim Darroch, efter den pinsamma läckan tidigare i veckan där det avslöjats om vad han tycker om president Donald Trump. Jeremy Hunt, som är nuvarande utrikesminister, tog tidigare under dagen både Kim Darroch och Theresa May i försvar efter Donald Trump förolämpat dem grovt på Twitter. Men inte heller där kunde Boris Johnson ge ett tydligt svar. Det enda han sa var i stort sett att det är viktigt att USA och Storbritannien har en bra relation, samt att han såg väldigt allvarligt på själva läckan av dokument som orsakat krisen.

Men trots att Jeremy Hunt alltså gjorde bra ifrån sig så är Boris Johnson fortfarande storfavorit att ta hem det hela. Hans mål med debatten var att inte göra bort sig och att hamra in budskapet att han är den kandidat som med störst sannolikhet kan leverera Brexit senast sista oktober i år. Den överlägset viktigaste frågan för de konservativa partimedlemmarna som bestämmer vem som blir nästa premiärminister. Boris Johnson fick vid flera tillfällen publiken att skratta och lyckades också sätta in en dolkstöt på Jeremy Hunt då han ironiskt sa att han beundrade Jeremy Hunt för hans förmåga att ändra åsikt. Där var självklart målet att uppmärksamma alla om att Jeremy Hunt röstade för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU för tre år sedan och därför ska så tvivel hos partimedlemmarna.

Jeremy Hunt får med andra ord svårt att komma ikapp och gå förbi Boris Johnson. Men än återstår knappt två veckor, så chansen finns fortfarande. Röstresultat har chockat förr. Inte minst när det handlar om Brexit-omröstningen 2016. Den 23 juni vet vi i alla fall vem som blir landets nästa premiärminister.