Härvan kring den nu avlidna finansmannen Jeffrey Epstein fortsätter att rulla på. Det trots att han begick självmord i amerikanskt häkte för en dryg vecka sedan. Även det brittiska kungahuset har dragits in i skandalen. I Storbritannien ifrågasätter många Prins Andrew för hans nära samröre med Jeffrey Epstein. Det har även blossat upp anklagelser om att han har haft sexuellt umgänge med en då underårig flicka i Epsteins hus.

Prins Andrews är drottning Elizabeths näst äldsta barn efter prins Charles. Han var tidigare gift med Sarah Ferguson, eller ”Fergie” som hon också kallas, och de skilde sig under uppmärksammade former i mitten av 90-talet. Tillsammans har de två barn. Prinsessorna Eugenie och Beatrice.

Anklagelser om att prins Andrew ska ha umgåtts med Epstein och minderåriga flickor har förekommit tidigare. Redan för fyra år sedan nämndes prins Andrews namn i ett förtalsmål där en kvinna påstod att hon mer eller mindre varit en sexslav åt Epstein. Det som är nytt är att det kommit fram uppgifter där kvinnan påstår att Epstein tvingat henne att ha sex med prins Andrew när hon bara var 17 år. Det finns dock inga anklagelser om att prins Andrew ska ha tvingat sig på kvinnan. Det har också dykt upp en bild från tidigt 2000-tal som visar hur prins Andrew håller henne runt midjan.

Prins Andrew har förnekat alla uppgifter om att han haft sex med den här kvinnan eller andra minderåriga tjejer. I ett pressmeddelande från det brittiska hovet står det att prins Andrew är bestört över uppgifterna om Jeffrey Epsteins påstådda brott. Det står också att prins Andrew är emot alla former av exploatering av människor och att anklagelserna, om att han har deltagit i eller uppmuntrat de här aktiviteterna, är motbjudande.

Hovet har under alla år försvarat prins Andrew och sagt att alla anklagelser riktade mot honom är falska och helt saknar grund. Förra veckan fotades också prins Andrew när han satt bredvid drottning Elizabeth i bilen på väg till söndagsgudstjänsten. Den här bilden fick stor spridning i brittiska medier som tolkade det som att drottningen genom det här offentligt visade sitt stöd för honom. Även prins Andrews exfru, Sarah Ferguson, har tagit prins Andrew i försvar.

I helgen publicerade Mail on Sunday också en video som visar prins Andrew i Jeffrey Epsteins mansion i New York. Videon visar hur Jeffrey Epstein kommer ut ur sitt mansion i New York tillsammans med vad som ser ut att vara en väldigt ung tjej. En stund senare öppnas dörren igen och då ser man först ytterligare en tjej komma ut och sedan skymtas även prins Andrew innanför portarna.

Det som framför allt är komprometterande för prins Andrew är att den här videon sägs var tagen i december 2010. Alltså efter att Jeffrey Epstein hade avtjänat sitt straff efter att ha köpt sex av en underårig flicka och fanns med i ett sexförbrytarregister. Det är många som tycker att prins Andrew visade på väldigt dåligt omdöme när han fortsatte umgås hemma hos honom efter den skandalen.

Prins Andrew och Jeffrey Epstein introducerades för varandra av Epsteins dåvarande flickvän Ghislaine Maxwell, som i sin tur anklagas för att ha lockat till sig unga tjejer till Epsteins hem. Prins Andrew och Jeffrey Epstein umgicks ganska flitigt under fram för allt 90-talet och början av 2000-talet. Jeffrey Epstein var till exempel med på prins Andrews 50-årskalas där många av de brittiska kungligheterna deltog. De ska även ha ha spenderat semestrar ihop. Men deras umgänge minskade efter att Epstein dömdes för sexbrott. I alla fall trodde man det.

Redan 2011 stormade det kring prins Andrew och Jeffrey Epstein. Då publicerades en smygtagen bild när de båda promenerade tillsammans i Central Park i New York. Prins Andrew fick mycket kritik för att de fortfarande umgicks och valde snart därefter att avsäga sig rollen som regeringens speciellt utsände i handelsfrågor.