Idag öppnar det brittiska parlamentet och med mindre än två månader till Brexit är stämningen minst sagt uppskruvad. I förra veckan kom beskedet att drottningen tillfälligt kommer att stänga parlamentet på premiärminister Boris Johnsons begäran. Samtidigt som opposition ledd av Jeremy Corbyn förbereder en misstroendeomröstning mot premiärministern.

Det som händer idag är att alla parlamentsledamöter kommer tillbaka från sitt sommarlov, då underhuset öppnar. Man tror också att ett lagförslag kommer att läggas fram för att stoppa en avtalslös Brexit, genom att skjuta fram utträdet till sista januari om underhuset inte har godkänt ett avtal innan 19 oktober. Om EU skulle föreslå en förlängning ska också parlamentet kunna godkänna det. I praktiken innebär lagförslaget att parlamentet vill ta tillbaka makten från regeringen.

Som det ser ut nu har förslaget stöd av tillräckligt många ledamöter för att gå genom. I stort sett samtliga oppositionspartier och också flera konservativa parlamentsledamöter har sagt att de kommer att rösta för förslaget, bland dem finns flera tidigare ministrar. Det finns också flera Labour-ledamöter från distrikt med stort stöd för Brexit, det är möjligt att de inte heller röstar för förslaget.

Det är klart att det är uppseendeväckande att konservativa ledamöter röstar mot sin egen regering. Men när det gäller Brexit hör det snarare till normalläget. Om de konservativa politikerna hade röstat med sin regering hade Theresa May fått genom Brexit för länge sedan. Det är många som tycker att det är dubbelmoral av regeringen att gå så hårt mot de ledamöter som eventuellt kommer trotsa partipiskan, då flera i regeringen röstade mot Theresa May för bara ett halvår sen.

Boris Johnson har varnat att de ledamöter som röstar mot regeringen inte kommer att att få ställa upp som konservativa kandidater i nästa parlamentsval. De sätter alltså hela sin politiska karriär på spel. Men flera ledamöter har sagt att de tycker att nationens framtid är viktigare än deras egen karriär.

Som det ser ut nu är det snarare Boris Johnson som kommer att begära nyval om lagförslaget om att skjuta fram Brexit-utträdet går genom. Igår när han talade utanför 10 Downing Street sa han i och för sig att han inte vill ha ett nytt parlamentsval, men han tänker inte heller skjuta fram Brexit-utträdet. I så fall har han inte så många val. Labour-ledaren Jeremy Corbyn har också sagt att han vill ha ett nyval, och man pratar om att det kan ske så snart som 14 oktober.

Om nyvalet blir av hoppas Boris Johnson hoppas på att väljarna ska se honom som den kandidat som troligast kan leverera Brexit. Hela sommaren har Boris Johnson lovat miljarder och åter miljarder till skola, vård och polis. Så det känns som att han redan har påbörjat sin valkampanj.