Igår kom beskedet att brittiska resejätten Thomas Cook, som äger Ving, går i konkurs. Totalt är 600 000 turister strandade på semesterorter i utlandet. Nyheterna om att det 178-åriga reseföretaget lägger ner verksamheten har väckt stor uppståndelse i Storbritannien, där konkursen har blivit slagträ i Brexit-debatten.

Regeringen drog igår igång vad de själva kallar operation Matterhorn. De har hyrt in 45 jumbojets som ska se till att alla 150 000 brittiska resenärer som befinner sig i 60 länder runt om i världen, ska komma hem. Det är den största insatsen att få hem strandsatta britter sen andra världskriget. Regeringen ska också se till att en utredning påbörjas för att utreda om och hur ledningsgruppen för Thomas Cook misskött sig. Det pratas om chefer som fått väldigt miljonlöner och höga bonusar, trots att företaget gick dåligt.

Thomas Cook har 22.000 anställda världen över och 3.000 hotell är knutna till företaget. Det är fortfarande oklart exakt vad som kommer att hända med alla. Bara i Storbritannien handlar det om 9000 personer, som redan har börjat leta efter nya jobb. I Storbritannien finns också över 500 fysiska Thomas Cook-kontor som har stängts ner. När det gäller hotellen är det flera som samarbetar med andra researrangörer så de behöver kanske inte lägga ned verksamheten, men det är klart att många av dem kommer att få det tufft framöver.

Thomas Cook uppgav själva att en anledning till konkursen var osäkerheten kring Brexit. Det handlar dels om att resenärer inte velat boka några flygresor för att man inte vet vad som kommer hända om det blir en avtalslös Brexit. Det nuvarande Brexit-utträdet 31 oktober sker dessutom mitt när skolorna i Storbritannien har höstlov. Det är normalt högtryck på charter-resor då, men i år har man avvaktat lite. Förutom det har Brexit-kaoset lett till att värdet på pundet sjunkit, vilket hat gjort utlandsresor dyrare. Vilket så klart också har minskar söktrycket ytterligare.

Men det fanns så klart många orsaker till att företaget gick dåligt. Framför allt handlar det nog om ett ändrat resebeteende. Nu för tiden är många personer sina egna researrangörer. Man bokar själv lågprisflyg och boenden på sajter som Expedia, Booking och Airbnb. Ett osäkert politiskt läge i nordafrikanska länder och Turkiet har också missgynnat bolaget, tillsammans med flera rekordvarma somrar på rad i Storbritannien som har minskat trycket på solsemestrar.