Britterna vaknar upp till en ny dag av politiskt kaos.Idag uppmanas underhusets ledamöter att återigen samlas efter att högsta domstolen igår beslutade att premiärminister Boris Johnsons inte hade laglig rätt att stänga ner parlamentet.​

Officiellt var anledningen till att Boris Johnson stängde ned parlamentet för att han vill ha tid att lägga fram nya lagförslag på satsningar för sjukvård, skolor och polisväsendet. Det här trodde alltså inte Högsta Domstolen trodde på, eller så många andra heller för den delen. De tror att han gjorde det för att hindra parlamentet från att stoppa Brexit, eller skjuta upp utträdet.

Att samtliga elva domare i högsta domstolen ansåg att Boris Johnson inte hade laglig rätt att stänga ned parlamentet är politiskt dynamit. Boris Johnson har under sin korta tid som premiärminister förlorat sex av sex omröstningar i parlamentet, den lilla majoritet han hade i underhuset och nu i högsta domstolen. Ett svårslaget rekord.

Det pratas också om att Boris Johnson kan slå rekordet som den premiärminister som suttit kortast tid vid makten. Det rekordet innehas just nu av George Canning som satt vid makten 119 dagar innan han avled sommaren 1827 i lunginflammation. Boris Johnson måste sitta kvar till minst 20 november för att slippa slå det ej eftertraktade rekordet.

Frågan är om han klarar det. I stort sett alla oppositionspartier vill att Boris Johnson ska avgå. Det vill också Brexit-partiets ledare Nigel Farage. Alla partier, inklusive det konservativa Tories-partiet, vill också att det ska bli ett nyval till parlamentet. Men Jeremy Corbyn vill bara se ett nyval efter att Brexit-utträdet skjuts upp. Något alltså Boris Johnson vägrar göra.

Om Boris Johnson och regeringen trots allt fälls i en misstroendeomröstning har oppositionen två veckor på sig att bilda en regering. Jeremy Corbyn kommer att få svårt att få stöd av en majoritet. Liberal​demokraterna har sagt att dom aldrig kommer att stödja en Labour-regering så länge Jeremy Corbyn är partiledare. En opinionsundersökning som kom i förra veckan visar också att Jeremy Corbyn är det minst populära oppositionsledaren sen 70-talet då liknande mätningar började.

Boris Johnson säger i alla fall fortfarande att Storbritannien kommer att lämna EU den sista oktober i år oavsett den här motgången. Enligt lag måste han be om en förlängning av utträdet om han inte får till ett avtal. Något han har sagt att han kommer att vägra be om. Utgången för Brexit är om möjligt mer oklar än någonsin.​