EU-ledarna har nu sagt ja till Brexit-uppgörelsen mellan EU och Storbritanniens regering. Men det största hindret för ett ordnat brittiskt utträde återstår. I morgon kan avtalet stoppas av det brittiska parlamentet, då parlamentet sitter på en lördag för första gången på 37 år. Senaste gången var under Falklandskriget.

Nordirländska DUP har redan sagt att de tänker rösta nej till avtalet, vilket innebär att premiärminister Boris Johnson måste söka stöd på annat håll. Först och främst måste han få med sig hela Tory-partiet inklusive alla hårdföra ”brexitörer”, där ser han faktiskt ut att lyckas. Men det räcker inte med det. Han måste även få med sig de parlamentsledamöter som uteslöts ur den konservativa partigruppen förra månaden för att de röstade emot Boris Johnson.

Utöver det krävs även att flera Labour-ledamöter trotsar partipiskan och röstar emot sitt eget parti. Jeremy Corbyn har sagt att avtalet är sämre än det avtal Theresa May tog fram med EU och att Labour kommer att rösta ned det. Men det finns flera Labour-ledamöter som företräder valdistrikt där väljarna vill se en Brexit. Det är möjligt att de lyssnar mer på dem än på partiledningen. Det ska bli oerhört intressant att se hur det går.

Om avtalet röstas ned säger Boris Johnson att en avtalslös Brexit väntar sista oktober. Men enligt lag måste han be om en förlängning av EU-utträdet till sista januari nästa år. Boris Johnson har sagt att han kommer att vägra be om en sådan förlängning, om han gör det kan det bli så att han avsätts i en misstroendeomröstning och ett nyval till parlamentet utlyses. Oavsett hur det går räknar de flesta experter med att det blir ett nytt val till parlamentet snart, kanske till och med innan årsskiftet.

Igår sa Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att EU inte skulle godkänna en eventuell förfrågan om förlängning av utträdet. Något som gav oppositionen skrämselhicka. I sådana fall skulle det verkligen vara Boris Johnsons nya avtal eller en avtalslös Brexit om några veckor. Det skulle vara intressant att se hur det brittiska underhuset röstade under sådana premisser.

Ganska snart tillbakavisades dock de uppgifterna och övriga högt uppsatta EU-representanter sa att de visst kan tänka sig en eventuell förlängning om det finns giltiga skäl, det vill säga ett nytt parlamentsval eller en andra folkomröstning om Brexit. Det minskar pressen på ledamöterna i parlamentet något, öven om de som vill se en Brexit är rädda att det är ”nu eller aldrig” som gäller. Om avtalet röstas ned på lördag, finns enligt dem en risk att Brexit inte blir av alls.