För första gången på 37 år satt det brittiska parlamentet på en lördag. Senast det hände var under Falklandskriget. Gångerna innan dess var under Suezkrisen och andra världskriget. Det visade på allvaret. Det var nu Boris Johnsons avtal med EU även skulle godkännas av det brittiska underhuset, så att Storbritannien kunde lämna EU sista oktober. Men så lätt skulle det inte bli för Boris Johnson.

Visserligen klarade han första hindret. En majoritet av underhuset ville gå vidare med det avtal han tagit fram, något hans företrädare Theresa May aldrig var i närheten av under sin tid som premiärminister. Men vid det andra hindret tog det stopp. Parlamentsledamöterna tyckte att de inte fått tillräckligt med tid på sig att granska avtalet. Då ska man ha i åtanke att normalt tar det flera månader att få genom ett vanligt lagförslag i Storbritannien, nu ville Boris Johnson hetsa ett av de viktigaste lagförslagen genom underhuset på bara en dag. Många var också rädda att lagförslaget inte skulle hinna bli juridiskt bindande innan 31 oktober och att Storbritannien därför riskerade att störta ut ur EU trots att eventuellt godkännande. I andra omröstningen röstade således en majoritet för att underhuset skulle få mer tid på sig att granska avtalet.

Det här innebär också att Boris Johnson enligt lag var tvungen att skicka ett brev till EU där han bad om en förlängning av utträdet till 31 januari 2020. Något han sagt att han skulle vägra göra. Han skulle ”hellre dö i ett dike, än be om en förlängning”. Men till slut hade han alltså inget val. För att komma ut ut rävsaxen han gillrat för sig själv, skickade han det första brevet utan underskrift och ett till underskrivet brev där han skrev att EU borde strunta i det första brevet. Allt var så klart ett politiskt stunt riktat mot de brittiska väljarna. Han ville visa att han står vid sina ord, att det är parlamentet som vill ha en förlängning och inte han själv. Oppositionen anklagade honom för att vara som ett trotsigt barn och sa att de skulle ta ärendet vidare till domstol för att se om Boris Johnson på något sätt brutit mot lagen när han skickat två motstridiga brev till EU.

Brexitkaoset fortsätter med andra ord. Jag har svårt att se att EU säger nej till en förfrågan om förlängning, frågan är hur lång den kommer bli och hur Boris Johnson går vidare med det avtal han tagit fram med EU. Det spekuleras redan om att det blir nyval till parlamentet innan jul.