I Storbritannien fortsättet Brexit-kaoset. Premiärminister Boris Johnson meddelade igår kväll att han vill ha nyval den 12 december.​ På så sätt hoppas han öka chanserna att snabbt få igenom Brexit.​

Beskedet om förslag till nyval var både väntat och oväntat på samma gång. Många hade väntat sig att Boris Johnson skulle föreslå ett nyval om han inte fick genom Brexit innan sista oktober. Det som var mer otippat är själva datumet, den 12 december. Boris Johnson säger att han helst vill att underhuset röstar genom hans Brexit-avtal inan 6 november, för att parlamentet sedan ska upplösas för valkampanjer innan det tänkta parlamentsvalet i december.

Boris Johnson hoppas att ett nyval ska öka pressen på underhuset att godkänna hans avtal innan den 6 november. Om parlamentet inte vill ha ett nyval hotar Boris Johnson med att låta regeringen ”gå ut i strejk”. Alltså att de inte kommer att låta underhuset rösta om några lagförslag, inklusive det framtagna Brexit-avtalet, tills de säger ja till nyval. Med ett parlamentsval hoppas Boris Johnson så klart också att det konservativa Tories-partiet ska få ökat stöd och en majoritet i parlamentet, så att de kan genomföra Brexit.

Det som är speciellt i den här situationen är att alla partier egentligen vill ha ett nyval, men de kan inte enas om tidpunkten. Boris Johnson har redan misslyckats två gånger att utlysa nyval. Han är den första premiärministern i brittisk historia som har misslyckats med den bedriften. Under normala omständigheter brukar oppositionen aldrig tveka till att göra sig av med regeringen med förhoppningen om att själva ta makten.

Labourpartiet är väldigt splittrade i frågan. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn säger att Labour kan stödja förslaget om nyval om risken för en avtalslös Brexit försvinner. I ett första skede väntar man på besked från EU, om de säger ja till en förlängning av utträdet och under hur lång tid. Men andra röster har höjts i partiet som vill avvakta med parlamentsval till det ser bättre ut för Labour i opinionsundersökningarna. Dessutom är många tveksamma till att gå ut och kampanja när det är som mörkast och kallast i Storbritannien.

Om det blir ett nyval i december kan Boris Johnson inte alls vara säker på att stärka sin ställning. Han kommer troligen gå till val på sitt framtagna Brexit-avtal. Men till höger om honom kommer Brexit-partiet nog ta en hel del röster på sitt vallöfte om en helt avtalslös Brexit. Liberaldemokraterna ser också ut att gå fram i valet, men på ett helt motsatt vallöfte om att stoppa Brexit helt.

Boris Johnson säger att han fortfarande vill att Storbritannien sk lämna EU senast 31 oktober, alltså nästa vecka. Men han säger också att han inser att det troligen inte kommer att ske. I ett brev till Jeremy Corbyn skrev han att han föredrar att Storbritannien lämnar EU om 15 till 30 dagar.

De allra flesta tippar att EU kommer att erbjuda någon sorts förlängning. De har trots allt ägnat tre och ett halvt år till att förhandla fram ett avtal och vill inte se en avtalslös Brexit. Frågan är hur lång förlängningen blir. Frankrike är mest kritiska till det hela, och det pratas om att de bara vill erbjuda en kortare förlängning. Det pratas också om att EU skjuter upp beslutet om en eventuell förlängning till på måndag.