Efter många turer blev det klart i förra veckan att britterna går till nyval den 12 december. Med det har en ny situation uppstått. Rika britter hotar att lämna landet om Labour och Jeremy Corbyn vinner.​

Det är advokater och revisorer till några av Storbritanniens rikaste personer som har gått ut i media och sagt att många av deras klienter varnar med att lämna landet om Jeremy Corbyn blir premiärminister. De säger att kontrakten att föra över tillgångar till andra länder ligger färdiga att skriva under den 13 december, beroende på valresultatet dagen innan

Labours partiledare Jeremy Corbyn har också lovat att förfölja den förmögna eliten med rejäla skattehöjningar för både privatpersoner och företag, samt att bekämpa privata skolor där många förmögna har sina barn. De rika i Storbritannien att det är ett större hot med rejäla skattehöjningar än Brexit.

Även om Brexit kan påverka Storbritannien dåligt ekonomiskt som land, behöver det inte betyda att det drabbar de superrika särskilt hårt. Tvärtom vill många ”brexitörer” snarare att skatterna ska sänkas efter Brexit för att man ska kunna locka till sig internationella företag. De pratar om att de vill skapa ett ”Singapore på Themsen”.

Jeremy Corbyn har inte sagt exakt hur han tänker gå till väga för att förfölja de superrika. I Labours valmanifest från 2017 står det att man vill höja inkomstskatten till 50 procent för de som har en årslön på över 123 000 pund. I dagsläget ligger den högsta inkomstskatten på 45 procent på årsinkomster över 150 000 pund, alltså närmare 2 miljoner kronor. Labour vill också höja bolagsskatten från 19 till 26 procent och införa en sorts gåvoskatt istället för arvsskatt. De superrika oroar sig också för att Labours idéer om att införa 4-dagars veckor och ge anställda 10 procent av aktierna i större företag.

Jeremy Corbyn har framför allt riktat in sig på de han kallar för ”superrika”, som han påstår skor sig på den stora massan genom ett ”riggat system”. Han har faktiskt pekat ut fem individer han särskilt tycker representerar allt dåligt de superrika står för. Bland dem finns bland annat den australiensiska mediemogulen Rupert Murdoch som bland annat äger tidningarna The Sun och The Times, Mike Ashley som bland annat äger sportkedjan Sports Direct och Hugh Grosvenor, den blott  28-årige hertigen av Westminster som är Storbritanniens yngsta pundmiljardär och äger mängder av fastigheter i centrala London.

Om man tittar på en undersökning Yougov gjorde i mitten av oktober är skattefrågor inte en prioriterad fråga bland väljarna. Endast fyra procent uppgav det som ett av de tre viktigaste områdena. Brexit är överlägset viktigast bland väljarna, följt långt efter av sjukvård & hälsa, kriminalfrågor och miljöfrågor.

Å andra sidan är det många i Storbritannien som blir provocerade över hur superrika personer bland annat köper upp mängder av lyxbostäder i London som investering som de inte ens flyttar in i. I flera fall förfaller de tomma bostäderna samtidigt som bostadsbristen är skriande, så det är möjligt att Labours jakt på de  superrika skulle kunna locka en del röster.

Hur många superrika finns det då i Storbritannien? Det beror så klart på vad man har för definition. Det finns runt 150 personer som äger minst en miljard pund.Vissa brukar säga att gränsen för att kallas superrik går om man äger mer än 50 miljoner dollar. Om man går på den gränsen är det nästan 5000 personer i Storbritannien som äger mer än 50 miljoner dollar, eller nästan en halv miljard svenska kronor. Rikast av alla är bröderna Sri och Gopi Hinduja.

Den rikaste procenten äger ungefär en fjärdedel av de totala tillgångarna i Storbritannien. Det är mindre än världssnittet och långt efter länder som Ryssland, Indien och Kina, samt västländer som USA och Tyskland. Om man ser på EU-statistik på hur stor inkomsten är för de 20 procent rikaste jämfört med de 20 procent fattigaste, så ligger Storbritannien i mitten på den nedre halvan. Före många länder i Syd- och Östeuropa, men efter länder i Väst- och Nordeuropa.

Om man ser på opinionsundersökningarna just nu behöver de superrika inte vara så oroliga. Det ser det inte ut att gå så bra för Labour, medan det går bättre för de konservativa och flera mindre partier. Det ser inte så troligt ut att Labour skulle få en egen majoritet, men det möjligt att de skulle kunna bilda en regering med några mindre partier som Liberaldemokraterna. Även om de har sagt att de aldrig kan stödja Jeremy Corbyn som premiärminister.  650 platser står till förfogande i underhuset. Man ska nog se det som att det är 650 lokalval som kommer att äga rum den 12 december, där vinnaren tar allt i vardera valdistrikt. Än kan mycket hända.