I helgen bemötte Prins Andrew för första gången anklagelserna om inblandning i den uppmärksammade sexbrottsskandalen kring miljardären Jeffrey Epstein i en katastrofal TV-intervju med BBC.

Det var ett enormt intresse för den här intervjun på förhand. Den sändes på BBC klockan 21 på i lördags kväll, vilket verkligen är prime time. Britterna bänkade sig i tv-sofforna för att höra vad prinsen hade att säga och att samtliga medier här i Storbritannien har täckt löp- och förstasedlar med diverse citat och ordvitsar hela helgen.

Intervjun handlade dels om hur pass nära vän han var med Jeffrey Epstein och om han visste något om vad Epstein utsatte de här unga flickorna för. Sedan handlade det rent specifikt om en kvinna som heter Virginia Roberts Giufree som säger att hon tvingades av Epstein att ha sex med prins Andrew 2001 när hon bara var 17 år gammal. Hon påstår också att hon också haft sex med prins Andrew vid två andra tillfällen senare samma år, bland annat i New York.

Prins Andrew förnekar bestämt att han haft sex med Virginia Roberts Giufree och säger sig inte ens minnas att de ens har mötts. Hon säger sig minnas att prins Andrew köpte drinkar åt henne på sen exklusiva klubb Tramp i London, att de dansade och att prinsen då svettades mycket, efter det ska de ha haft sex tillsammans hemmes hos Epsteins dåvarande flickvän Ghislaine Maxwell.

Prins Andrew påstår att det här absolut inte kan stämma eftersom han inte kunde svettas av medicinska skäl vid tidpunkten. Den medicinska åkomman ska bero på att han fick en överdos av adrenalin efter att han blivit beskjuten under Falklandskriget. Han säger sig heller inte veta var baren ligger på Tramp och att han aldrig har köpt någon drink där. Dessutom påstår han att han har klara minnen av att han åt pizza på restaurangkedjan Pizza Express på eftermiddagen just den angivna dagen för 18 år sedan och därför inte kunde vara med Virginia Roberts Giufree senare på kvällen.

Det finns en bild som cirkulerar i media som visar prins Andrew där han håller om Virginia Giuffre. Bilden sägs vara tagen av Jeffrey Epstein hemma hos Ghislaine Maxwell i centrala London, Ghislaine Maxwell syns också i bakgrungen. Prins Andrew hintade att bilden kunde vara fejk, även om han inte kunde bevisa att så var fallet. Prins Andrew motiverade misstanken med att när han är i Storbritannien har han alltid kavaj och slips på sig. På det här fotot, som sägs var taget i London, har han bara en uppknäppt skjorta på sig. Prins Andrew säger också att han som kunglighet i stort sätt aldrig kramar om någon annan offentligt, samt att fotot ska vara taget på övervåningen i Ghislaine Maxwells hus och där har han aldrig varit. Enligt prinsen ska det bevisa att fotot är fejk.

De flesta här i Storbritannien har nog den bestämde uppfattningen att prins Andrew ljuger om det mesta i den här intervjun. Tabloiderna har så klart gottat sig alla detaljer och efterlyst bilder på prinsen när han kramar om kvinnor, har uppknäppt skjorta eller ser svettig ut. Självklart finns det en massa sådana bilder att publicera vilket kommer göra det svårt för prinsen att få folk att tro på det han säger. Prins Andrew hoppades nog att den här historien skulle lugna ner sig efter den här intervjun. Men det ser ut att bli precis tvärtom. Alla medier i Storbritannien håller för fullt på att undersöka alla de påståenden prins Andrew han sa i intervjun som att han inte kan svettas på grund av att han utsatts för stress 20 år tidigare eller att han åt på ett pizzaställe en viss dag.

Prins Andrew fick också frågor om sin relation till Jeffrey Epstein. Han säger att de var vänner för att Jeffrey Epstein var tillsammans med prinsens vän Ghislaine Maxwell. Han berättade att Jeffrey Epstein hade många intressanta vänner som han, tack vare sin vänskap med honom, fick möjlighet att träffa genom åren. När det gäller hans besök i New York 2010, efter att Jeffrey Epstein släppts ur fängelse som dömd sexbrottsling, säger prins Andrew att han åkte dit då för att säga upp kontakten med honom öga mot öga. Eftersom det är ”mer hedersamt”, än till exempel att göra det på telefon. Att han sedan bodde hos Jeffrey Epstein fyra nätter den resan, när han alltså säger sig ha sagt upp bekantskapen, förklarar prins Andrew med att det var en bekväm lösning.

Varför ställde prinsen ens upp på den här intervjun för BBC ? Ja, det är många som frågar sig det i Storbritannien. Särskilt varför han ställde upp på en sådan kritisk tv-intervju och inte i en tidningsintervju där kungahuset hade kunnat styra frågorna lite på förhand och svaren i efterhand. Troligen ville prins Andrew visa att han inte har något att dölja och att han var beredd att svara på alla frågor, hur tuffa de än var. Det kanske ska tilläggas här att en av prins Andrews presspersoner avgick för bara några veckor sedan. Många här spekulerar i att det beror på att han varit emot tv-intervjun, men att prins Andrew inte lyssnade på honom.

Sammanfattningsvis kan man nog säga att prinsen gjorde en riktigt usel intervju. Många här i Storbritannien räknar den till den sämsta intervjun en brittisk kunglighet gjort någonsin. Många är upprörda över att han inte tog ordentligt avstånd från Jeffrey Epstein, utan tvärtom sa att han haft professionell nytta av att vara bekant med honom. Han uttalade inte heller något stöd för de unga tjejer som säger att de blivit utnyttjade av Epstein.