Efter den kritiserade BBC-intervjun i helgen valde Prins Andrew igår att dra sig tillbaka från sina kungliga uppdrag. Intervjun handlade om hans inblandning i den uppmärksammade sexbrottsskandalen kring miljardären Jeffrey Epstein och har fått enorm kritik.

Att en kunglighet på den här nivån avsäger sig alla kungliga uppdrag är en jättenyhet i Storbritannien. Det finns inga liknande fall i modern tid och man får gå tillbaka till 30-talet när Edward VIII abdikerade som kung för att hitta något liknande.

I veckan har flera företag och organisationer prins Andrew associeras med sagt att de inte vill förknippas med prinsen längre. Prins Andrew ställde också in ett planerat besök i ett översvämningsdrabbat område i norra England eftersom han var rädd för vilket mottagande han skulle få. I brittisk press har han kallats både ”poison prince” och ”pariyah prince” för att han blivit en sådan belastning för kungahuset. Situationen blev till slut ohållbar. Det sägs att det var drottningen som bad prins Andrew att avsäga sig sina kungliga uppdrag efter att hon samtalat med prins Charles som befinner sig i Nya Zeeland på statsbesök för tillfället.

I ett uttalande skriver prins Andrew att han inser att det skadar både kungahuset och de organisationer han är involverad i att han förknippas med Jeffrey Epstein. Han uttrycker samtidigt stor sympati för de unga tjejer som utsatts för sexövergrepp av Jeffrey Esptein, något han misslyckades med att uttrycka under BBC-intervjun i lördags. Han säger också att han är villig att hjälpa till i det rättsliga arbetet om det efterfrågas.

Det man framför allt har reagerat på är att prinsen inte tog tillräckligt stort avstånd från Jeffrey Epstein, utan tvärtom sa att han haft professionell nytta av deras vänskap då han tack vare Epstein träffat många intressanta personer genom åren. Prins Andrew uttryckte inte heller särskilt mycket sympati för de unga kvinnor Jeffrey Epstein utsatt för sexövergrepp.

Han kom också med en hel del anmärkningsvärda påståenden under tv-intervjun som till att han inte kunde svettas vid tillfället han påstods ha haft sex med den då 17-åriga Virginia Roberts Giuffre. Enligt en undersökning gjord av Sky News i måndags trodde bara sex procent av de tillfrågade att prins Andrew talade sanning i intervjun. Det tillsammans med att prins Andrew framstod både arrogant och världsfrånvänd, gjorde till slut situationen ohållbar.

När det gäller det övriga kungahuset har inte de uttalat sig offentligt utan kört på som vanligt. De verkar ha gått på enligt drottningens motto ”never explain, never complain”. Samtidigt som nyheten kom igår om att prins Andrew avsäger sig alla kungliga uppdrag, gav till exempel drottningen en medalj till David Attenborough och verkade helt oberörd av den mediestorm som virvlade kring hennes son.

Kungahuset och drottningen hoppas nog att historien ska försvinna något om Prins Andrew syns mindre i offentliga sammanhang. Men den kommer nog fortsätta att rulla ett bra tag till. Prins Andrew har sagt att han kommer att samarbeta med åklagare och FBI om det efterfrågas. Om det skulle bli några förhör eller till och med en rättegång lär allt rullas fram igen.