Det är val i Storbritannien om två veckor och oppositionsledaren Jeremy Corbyn blir allt mer kritiserad. Framför allt har han blivit anklagad för att inte ta tag i antisemitismen i sitt eget parti.

Anklagelserna tog ny fart efter att översterabbin i Storbritannien skrivit i en opinionstext där han skrev att Jeremy Corbyn inte var lämpad att bli premiärminister. Senare medverkade Labour-ledaren i en tv-intervju med den av politiker fruktade journalisten Andrew Neil. Under intervjun ville inte Jeremy Corbyn be om ursäkt för problem med antisemitism inom Labour, trots att han fick frågan vid upprepade tillfällen.

Dagen efter sågades Jeremy Corbyn rejält i brittisk press. Det pratades om ett totalt haveri, en ”skräck-show” och att Jeremy Corbyn i stort sett gav nycklarna till 10 Downing Street till Boris Johnsson. Självklart var tidningarna som går högerut mer kritiska än the Guardian och Daily Mirror. Men även de var kritiska.

Varför har Corbyn så svårt att be om ursäkt kan man fråga sig. Han säger själv att alla former av rasism, inklusive antisemitism och islamofobi, är ett gift för samhället som måste bekämpas. Han tycker också att både han själv och partiet gjort mycket för att komma till rätta med problematiken inom partiet, och att han därför inte har något att be om ursäkt för. Andra högt uppsatta politiker inom Labour håller dock inte med, utan tycker att Jeremy Corbyn borde be om ursäkt för att han inte har gjort tillräckligt för att ta itu med antisemitism inom Labour.

Anklagelserna om antisemitism började dyka upp i samband med att Jeremy Corbyn blev partiledare för Labour för tre år sen. Jeremy Corbyn representerar vänsterfalangen inom partiet där kritiken mot Israel är hård och där man vill erkänna Palestina som stat. Kritiken mot staten Israel och judar i allmänhet har flera gånger legat på gränsen eller gått över gränsen i vad som kan klassas som antisemitiskt framför allt i sociala medier. Det har fått flera parlamentsledamöter att avgå i protest för att de tycker att ledningen i partiet reagerar för långsamt och är för vaga i sina fördömanden. Jeremy Corbyn har sågs också i en del tveksamma sammanhang innan han blev partiledare. Han har till exempel beskrivit företrädare för Hamas som vänner, när han bjöd in dem till det brittiska parlamentet.

Det är klart att det här är väldigt besvärligt för Jeremy Corbyn. Att ledaren för en stor religion avråder väljare från att rösta på ett parti är något helt unikt. Chefsrabbin fick dessutom stöd av företrädare från andra högt uppsatta religiösa ledare inom kristendomen, islam och hinduismen. Även om Jeremy Corbyn säger att han tar problemen med alla typer av rasism på allvar, så är det så klart problematiskt att väljarna inte litar på honom. 80 procent av landets judar säger till exempel att de inte kan stödja honom och många hotar till och med att lämna landet om han blir premiärminister.

Labour och Jeremy Corbyn säger att de har nolltolerans mot antisemitism. Problemet är att Jeremy Corbyn inte har någon trovärdighet i dom här frågorna och att folk inte tycker att han tar problemen på tillräckligt stort allvar. Frågan är om det här påverkar valutgången.

Anklagelserna om antisemitism inom Labour har legat och grott i flera år, även om det har blossat upp nu den senaste veckan i och med chefsrabbins debattartikel. Men den mest avgörande frågan är trots allt fortfarande Brexit. Och där kommer nog en hel del väljare hålla för näsan och rösta på att parti de normalt inte skulle rösta på beroende på deras syn på Brexit. Och då spelar sådana här andra frågor mindre roll.

Jeremy Corbyn är verkligen impopulär hos väljarna. Han är den minst populära oppositionsledaren sedan liknande mätningar började på 70-talet. Han är inte heller populär hos toppskiktet i partiet. Men det är medlemmarna som röstar fram partiledaren och bland dem har han fortsatt stort stöd. Men förlorar Jeremy Corbyn valet stort nu om några veckor får han nog svårt att sitta kvar. Labour har suttit i opposition i nio år och med tanke på det politiska kaos som har rått de senaste åren, borde partiet ligga betydligt bättre till i mätningarna än vad de gör i dagsläget.