I helgen kom så beskedet alla i Storbritannien väntat på. Det blir en ”Hard Megxit”. Prins Harry och Meghan kan inte jobba som kungligheter på halvtid. De får inte längre använda sig av sina kungliga titlar eller jobba på uppdrag av drottningen. Å andra sidan är de fria att tjäna sina egna pengar.

Igår kväll uttalade sig prins Harry för första gången efter beskedet från drottningen i lördags. Han sa att han och Meghan hade hoppats kunna fortsätta jobba som kungligheter på uppdrag för drottningen, men att det tyvärr inte var möjligt. Han och Meghan hade pratat länge om att kliva ner från sina roller som seniora kungligheter och det här var den enda utvägen.

I det uttalande som drottningen gav ut i lördags sa hon att de får behålla sina kungliga titlar, men inte använda sig utav dem nu när de inte längre ska jobba som kungligheter och representera henne. I stället kommer de att kallas Harry, hertigen av Sussex och Meghan, hertiginnan av Sussex. Förutom att Harry inte längre ska kallas för prins, går han inte heller längre använda sig av sina militära titlar som han fått från sin tid i armén. Något man nästan sägs svida mer för honom då han ska vara väldigt stolt över dem efter sin långa militärtjänstgöring, bland annat i Afghanistan.

Paret ska också betala tillbaka 2,4 miljoner pund som de fått för en renovering av sitt residens Frogmore Cottage. När det förra våren framkom hur mycket renoveringen hade kostat blev Harry och Meghan oerhört kritiserade i brittisk press eftersom det handlade om skattebetalarnas pengar. Paret kommer fortsatt att bo i huset när de är i England, även om de då måste betala hyra. Att betala tillbaka pengarna för renoveringen är nog ett sätt att visa att de har tagit kritiken på allvar.

Det har varit otroligt starka reaktioner i brittisk press de senaste veckorna efter att prinsparet gick ut med sin plan att lämna hovet. Det har beskrivits som den största krisen sen Edward den åttonde abdikerade som kung på 30-talet. Eller i alla fall sen prinsessan Diana dog i en bilolycka i slutet av 90-talet. Att en prins frivilligt avsäger sig sin titel och till och med betalar tillbaka pengar har aldrig hänt tidigare. Å andra sidan har drottningen varit väldigt tydlig med att man inte kan vara en ”halv kunglighet”. Antingen är man det på heltid eller inte alls. Hennes tydlighet har lugnat ner de starkaste reaktionerna.

Relationen mellan prinsparet och brittisk press är riktigt usel. Den troligen största anledningen till att de väljer att kliva ner som seniora kungligheter är för att slippa den kritiska bevakningen. Det pågår flera parallella rättsfall där Meghan har stämt Daily Mail för brott mot upphovrätten och Harry har stämt flera tidningar för att telefonavlyssning. Det här också något man ska ha i åtanke nu, då de allra kritiska rösterna som hörs i brittisk press också är parter i rättsprocesserna.

Att Harry och Meghan Markle nu inte tillhör hovet formellt skapar nya kommersiella möjligheter för dem. Paret har sedan tidigare varumärkesskyddet namnet ”Sussex Royal”. PR-experter här i Storbritannien har sagt att det kan vara värt flera miljarder kronor. Man har jämfört deras varumärke med andra kändisar som paret Beckham.

Men man tror kanske snarare att de kommer att gå i Barack och Michelle Obamas fotspår och tjäna pengar på att hålla tal, skriva böcker, producera podcasts och intervjuprogram. Kanske att Meghan kommer att återuppliva sin livsstilsblogg hon hade innan hon träffade Harry.Det är också högst troligt att de fortfarande kommer få flera miljoner i bidrag varje år från prins Charles privata förmögenhet. Så helt ekonomiskt självständiga lär de inte bli.

De hoppas nog att de kommer att få en lugnare tid framöver. Men det är svårt att säga hur det kommer bli. Det beror nog själva på hur mycket de väljer att synas i större sammanhang och vad de säger offentligt. Om de väljer att leva mer tillbakadraget, kommer nog bevakningen av dem minska med det också.