En lång och utdragen process når idag sitt slut. Tre och ett halvt år har gått sedan britterna röstade sig ur EU och idag är det deras sista dag i Europeiska unionen.

I stort sett alla tidningar fokuserar på Brexit denna historiska morgon, men budskapet varierar lite beroende på vilken politisk inrikting de här. Daily Mail skriver om en ”ny gryning för Storbritannien”, The Sun ”Vår tid har kommit” och Daily Express ”Yes, we did it! The Guardian som är emot Brexit har däremot rubriken ”Small Island” och kallar det hela det största risktagandet på en generation. The I skriver att Storbritannien ”tar ett steg in i det okända”.

Idag är en historisk dag. Givetvis kommer själva utträdet att uppmärksammas, men kanske inte lika mycket som många brexitörer hade hoppats på. Efter 3,5 år av otroligt känslosamma och slitsamma förhandlingar känns det faktiskt som att de flesta bara vill få Brexit överstökat. Från regeringens håll känns det som man har försökt tona ner själva utträdet eftersom Brexit fortfarande är en känslig fråga och man inte vill göra folk upprörda.

Klockan 22 ikväll kommer i alla fall Boris Johnson att hålla ett tal till nationen samtidigt som en stor klocka projiceras på 10 Downing Street för att räkna ner sista timmen fram till utträdet. Nigel Farage och Brexit-partiet kommer att ha ett event på Parliament Square ikväll för att fira utträdet. Men det kommer att råda förbud mot alkohol, live-musik och fyrverkerier, så vi vi får se hur livat det blir.

Brexitörer lobbade länge hårt för att Big Ben och alla landets kyrkklockar skulle slå klockan 23 ikväll för att fira utträdet. Men det kommer inte att hända. Förutom Brexit-festen kommer det också att hållas vakor och marscher för de som vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU.

Men det är inte så mycket som kommer se annorlunda ut imorgon jämfört med idag, förutom då att Storbritannien inte längre är en medlem av EU. Fram till årsskiftet kommer det vara en så kallad övergångsperiod där samma regler och lagar gäller som idag.Men redan nästa vecka kommer troligen förhandlingar börja om hur de framtida relationerna ska se ut mellan Storbritannien och EU. De som är kunniga inom det här området säger att det är  nu den svåra biten börjar och att själva utträdet var den lätta biten.

Boris Johnson har trots detta lovat att man ska förhandla fram ett handelsavtal till sista december i år. Parlamentet har till och med ändrat lagen så att övergångsperioden inte ska gå att förlängas efter det. Men från EU-håll säger man att det är i stort sätt omöjligt att förhandla fram ett handelsavtal på så kort tid. Så vi får se vad som händer med det.

Jag har personligen följt hela Brexit-processen från London och rapporterat om många avgörande händelser för Morgonstudion. Mitt absolut starkaste minne är så klart från midsommarafton 2016 när det stod klart att britterna faktiskt hade röstat för att att lämna EU. Precis som många andra blev jag smått chockad över resultatet och kände att jag vaknade upp i en ny värld.

I övrigt är ett starkt minne när Theresa May meddelade att hon skulle avgå som premiärminister förra våren efter att Brexit-förhandlingarna fallit samman. Under alla år hade hon hållit sina känslor i styr och gick till och med under smeknamnet ”Maybot”. Men i slutet av talet var det något som brast och hon började gråta.

På många sätt var det väntat att Theresa May skulle avgå. Hennes Brexit-avtal med EU hade röstats ner tre gånger i underhuset och det fanns ingen lösning i sikte.Hon var också hårt ansatt från alla håll, inte minst inifrån det egna partiet. Fram till dess hade hon ändå framstått som nästan osårbar, att hon bara kunde vifta bort all kritik utan att ta åt sig. Men just i den stunden visade hon att det inte stämde, utan att hon faktiskt också hade känslor därunder.