Idag inleds rättegången mot Skottlands tidigare försteminister, den 65-årige Alex Salmond. Han var under sammanlagt 20 år ledare för Skottland största parti SNP. Nu står han alltså åtalad för flera fall av sexuella övergrepp mot tio kvinnor och ett fall av försök av våldtäkt.

Det handlar alltså om tio kvinnor som säger att dom har blivit utsatta för totalt 14 fall av sexuella övergrepp och ett fall av försök till våldtäkt. De här misstänkta övergreppen ska ha skett mellan åren 2008-2014, när Alex Salmond var partiledare för SNP. Flera av händelserna ska he skett i försteministerns residens där Alex Salmond bodde för tillfället. Alex Salmon förnekar själv alla anklagelser och säger att han kommer att försvara sig med näbbar och klor i rättegången, som har beskrivits som det mest högprofilerade fallet någonsin i en skotsk domstol.

Det hela uppdagades för lite drygt två år sen när två tjänsteman i skotska parlamentet anklagade Alex Salmond för sexuella övergrepp. Den skotska regeringen inledde då in oberoende utredning av fallen och lämnade också vidare alla uppgifter till polisen. I början av förra året greps Alex Salmond efter att han frivilligt infunnit sig hos polisen. Han släpptes dock i väntan på rättegång och det är alltså den som inleds nu idag i Edinburgh.

Alex Salmond var partiledare för skotska SNP under två perioder i totalt 20 år. Han har varit en stark röst i brittisk politik och var den som låg bakom att det blev en historisk folkomröstning om självständighet i Skottland 2014. När man förlorade den omröstningen och skottarna röstade nej till självständighet, valde Alex Salmon att avgå som partiledare för SNP. Efter det var han först parlamentsledamot i det brittiska parlamentet och sedan programledare för den kontroversiella tv-kanalen Russia Today.

När anklagelserna först uppdagades under Metoo-hösten chockade det såklart skottarna. Alex Salmond var den person som hade gett SNP makten i Skottland och sett till att det blev en folkomröstning om självständighet. Att han nu anklagades för flera fall av sexuella övergrepp och ett försök till våldtäkt skakade så klart även om SNP rejält. Inte minst deras nuvarande partiledare Nicola Sturgeon som hade Alex Salmond som mentor.

Men det har varit fler turer kring det här fallet. Förra året vann Alex Salmond faktiskt ett civilmål mot den skotska regeringen. När de första anklagelserna om sexuella trakasserier dök upp inleddes en intern utredning av den skotska regeringen. Problemet var bara att utredaren hade haft kontakt med de båda kvinnorna innan hon tillsattes som ”oberoende utredare”.

Den skotska regeringen erkände att utredningen skötts på ett felaktigt sätt och de tvingades betala Alex Salmonds rättegångskostnader på över fem miljoner svenska kronor. Viktigt att påtala är dock att domstolen då inte avgjorde om de sexuella övergreppen hade ägt rum, eller inte. Bara att utredningen skett på ett felaktigt sätt.

Detta är den andra skandalen inom SNP på kort tid. Tidigare i år tvingades partiets finansminister Derek Mackay bort. Han var tidigare tippad som en kronprins inom partiet. I januari i år uppdagades det av skotska The Sun att Derek Mackay under många månader skrivit hundratals meddelanden på sociala medier till en 16-årig pojke.Det var Derek Mackay som var den som sökte upp pojken och vid flera tillfällen skrev han att han tyckte pojken var söt och bjöd in honom till det skotta parlamentet. Även om Derek Mackay inte gjort något olagligt, ansågs det ytterst olämpligt av en man i maktposition att skriva sådana meddelanden till en ung pojke och han fick därför avgå.

Konstigt nog verkar de här händelserna inte ha påverkat SNP särskilt mycket.I december gjorde SNP ett rekordbra val och i de senaste opinionsundersökningarna har stödet ökat för en ett självständigt Skottland, något som är partiets stora hjärtefråga. Partiledaren Nicola Sturgeon är också väldigt populär bland skottar och även bland britter generellt. Det har till och med höjts röster om att hon borde bli nästa partiledare för Labour, även om det är ytterst osannolikt. Men det är klart om det framkommer i rättegången att det har funnits problem med en tystnadskultur i SNP kan det såklart påverka partiet negativt. Både internt och hos väljarna i stort.